ASV pirmdien 102 gadu vecumā miris pēdējais dzīvais Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Arvīds Lauris.
Lauris ceturtdien kremēts, bet viņa apbedīšana paredzēta oktobrī ASV, Aizsardzības ministriju informējis ASV dzīvojošais brigādes ģenerālis Vilmārs Kukainis.

Lāčplēša Kara Ordeni nodibināja 1919.gada 11. novembrī. Ordeni piešķīra par kaujas nopelniem Latvijas armijas un bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri bija devuši lielu ieguldījumu Latvijas brīvības cīņās vai citādi sekmējuši Latvijas valsts nodibināšanu.

Pirmie ordeņi 1920.gada 13. augustā tika piešķirti septiņiem Latvijas armijas augstākajiem komandieriem. Pirmajiem 288 kavalieriem apbalvojumus pasniedza Satversmes Sapulces priekšsēdētājs Jānis Čakste 1920.gada 11.novembra parādē. Pēc tam apbalvošana notika ik gadu līdz pat 1928.gada 11.novembrim.

Ordenim bija trīs šķiras un kav alieri baudīja virkni privilēģiju - tiesības nēsāt militāro uniformu arī pēc atvaļināšanas, atlaides dzelzceļa biļešu iegādē, tiesības saņemt bērniem atbrīvojumu no mācību maksas valsts skolās, bezmaksas medicīnisko aprūpi un citas.

Kopā tika izsniegti 2146 Ordeņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!