Foto: Reuters/Scanpix

ASV karavīri Baltijas reģionā būs klātesoši tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, ceturtdien Vašingtonā tiekoties ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču ("Vienotība") paudis ASV valsts sekretāra vietnieks Antonijs Blinkens.

Rinkēvičs ar Blinkenu tikās, lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, tostarp sadarbību drošības politikas un ekonomiskās sadarbības jomā, kā arī konflikta noregulējumu Sīrijā, informēja Ārlietu ministrijā.

Amatpersonas spriedušas arī par gatavošanos Varšavas NATO samitam un Latvijas iestāšanās procesu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Abas amatpersonas arī pārrunāja aktuālos starptautiskās politikas dienaskārtības jautājumus, tostarp situāciju Austrumu partnerības valstīs.

Rinkēvičs pateicās ASV par līdz šim Latvijai sniegto atbalstu drošības spēju stiprināšanā un par ASV spēku ilgtermiņa klātbūtni rotācijas kārtībā un regulārajām mācībām Baltijas reģionā.

"Austrumu robežas, kas vienlaikus ir arī NATO un Eiropas Savienības ārējā robeža, drošības stiprināšana ir viena no Latvijas prioritātēm. Tādēļ pateicos ASV par palīdzību, sniedzot atbalstu robežas monitoringa un drošības uzlabošanā. Esam ieinteresēti arī turpmākā ciešā sadarbībā ar ASV, lai stiprinātu mūsu austrumu robežu," sacīja ministrs.

Abas puses bija vienisprātis, ka gaidāmajā Varšavas NATO samitā aliansei ir jādod vienots un stingrs signāls par alianses spēju aizsargāt katru dalībvalsti atbilstoši 21. gadsimta apdraudējumiem.

"Daudz labāk ir veikt preventīvus pasākumus, nekā cīnīties ar sekām. Tādēļ ASV karavīri Baltijas reģionā būs klātesoši tik ilgi, cik tas būs nepieciešams," uzsvēra Blinkens.

Tāpat ASV valsts sekretārs pauda gandarījumu par Latvijas aizsardzības nozares finansējuma palielināšanu līdz 1,4% no iekšzemes kopprodukta šogad, ko līdz 2018. gadam plāno sasniegt 2% apmērā. "Tas ir labs piemērs un stimuls arī citām NATO dalībvalstīm, jo pret drošību ir jāizturas atbildīgi," pauda Blinkens.

Runājot par Moldovu, Ukrainu, Gruziju un Baltkrieviju, abas amatpersonas bija vienisprātis, ka ir svarīgi padziļināt individuālu pieeju partnervalstīm, vienlaikus saglabājot vienotas sadarbības platformu.

"Latvijas iestāšanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā ir sasniegušas noslēguma fāzi un ceram šajā organizācijā iestāties vēl šogad. Vēl notiek aktīvs darbs kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos un valsts kapitālsabiedrību pārvaldības darba grupās," uzsvēra Rinkēvičs.

Ministrs pauda, ka ģeopolitiskās situācijas kontekstā Latvijai ir svarīgs darbs pie enerģētiskās drošības diversifikācijas, tādēļ Latvija redz lielu potenciālu sadarbībai ar ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!