Foto: LETA
Manās acīs ASV notiekošais attiecībā uz prezidenta vēlēšanām ir kas līdzīgs sociālajai revolūcijai, tikai amerikāņi nevis iziet ielās un taisa revolūciju, bet to tagad klusi un mierīgi parāda, ejot pie balsošanas urnām. Šādu viedokli par patlaban zināmajiem ASV prezidenta vēlēšanu rezultātiem LNT raidījumam “900 sekundes” pauda eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Man personīgi jau sen bijušas aizdomas, ka ASV briest sprādziens attiecībā uz tiem strādnieku šķiras ļaudīm, sevišķi baltajiem, kas ir zaudējuši darbus masveidā pēdējo desmit gadu laikā. Katrā ziņā kopš [pašreizējā ASV prezidenta Baraka] Obamas uzvaras lietas ir pasliktinājušās," teica eksprezidente.

Viņasprāt, republikāņu partijas pārstāvis Donalds Tramps spēj spēlēt uz ļaužu neapmierinātību un sarūgtinājumu, un dusmām, un viņš ir trāpījis tieši tajā demogrāfiskajā vilnī, kas gaida savā ziņā revanšu par to, kas viņu dzīvē noticis, par viņu vilšanos amerikāņu sapnī. Starpība starp bagātajiem un nabagajiem tikai palielinās, un Amerikā ir plaša neapmierinātība ar to, kā notiek ekonomiskā attīstība, piebilda Vīķe-Freiberga.

Viņa vērtēja, ka Trampa uzvara dažādos štatos ir pārsteidzoša, un šī izskatās pēc uzvaras, ko vakar vakarā vēl neviens neprognozēja.

Vaicāta par drošības situācijas izmaiņām, ņemot vērā Trampa viedokli par Krieviju, Vīķe-Freiberga atzina, ka ir vairāki izteikumi no Trampa kā kandidāta, par kuriem mums tiešām ir pamats bažīties. Viņš ir izteicies, ka par NATO līguma 5.panta ievērošanu vēl pārdomās, un tas nozīmē - ja kādai NATO valstij teorētiski kāds uzbruktu, Amerika vēl domātu un skatītos, cik tad viņi ir ieguldījuši savā aizsardzībā.

Eksprezidente pauda pārsteigumu arī par latīņamerikāņiem, kas ir legāli iekārtojušies Amerikā. Proti, tika prognozēts, ka viņi apvainosies par Trampa izteikumiem un masveidā balsos par Demokrātu partijas kandidāti Hilariju Klintoni, bet rezultāti dažos štatos liek domāt, ka varbūt viņi nemaz nav tik sajūsmināti, ka ASV gāžas jaunas nelegālo imigrantu masas, kas destabilizē un rada viņiem konkurenci.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" Vīķe-Freiberga sacīja, ka Amerika nevar tā turpināt, kā ir turpinājusi, jo daudzi sabiedrības slāņi ir piedzīvojuši dramatisku kritumu savos dzīves standartos, jo galvu reibinošs ir to iedzīvotāju skaits, kuri ir pazaudējuši savas vienīgās mājas, tāpēc starp Vašingtonu un pārējo Ameriku radusies tāda kā plaisa.

Demokrāti tos gadus, ko bija pie varas, varbūt neapjēdza, ka tā viņu vēlētāju bāze, kas bijusi starp strādniekiem, ka viņi ir pazaudējuši ar viņiem kontaktu. Tramps ir solījis, ka viņš radīs jaunas darba vietas – kā viņš to darīs gan nav skaidrs, sacīja eksprezidente.

Tekstuāli Tramps ir teicis, ka visos starptautiskajos līgumos, kur iesaistīta ASV, iedzīvotāji ir tikuši apšmaukti. Tagad būs jāraugās, ja Tramps vai nu radikāli mainīs Amerikas iekšpolitiku vai ārpolitiku, jāskatās, kas tad notiks. "Es personīgi nezinu, kurš no scenārijiem būs tas sliktākais," izteicās eksprezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!