Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn prokuratūrai visneveiksmīgākā sadarbība starptautiskajā jomā bijusi ar ASV – šī valsts nav atbildējusi ne uz vienu Latvijas palīdzības lūgumu, trešdien prokuratūras gada sanāksmē sacīja ģenerālprokurors Ērikas Kalnmeiers.

Runājot par starptautisko sadarbību, Kalnmeiers trešdien atzina, ka darbs tajā ir ievērojami audzis. Ir palielinājies gan starptautiski sadarbības partneru – valstu – skaits, gan darbību skaits.

Pērn pie Latvijas pēc palīdzības visvairāk vērsušies kolēģi no Lietuvas, no viņiem prokuratūrā saņemti 109 tiesiskās palīdzības lūgumi. Otrā bijusi Vācija, kura Latvijā vērsusies ar 89 palīdzības lūgumiem, bet trešā – Igaunija ar 65 palīdzības lūgumiem. Vien ceturto vietu ieņem Krievija, kura pie Latvijas prokuratūras vērusies ar 35 palīdzības lūgumiem. Kalnmeiers norādīja, ka vēl 2011.gadā Krievija ieņēma pirmo vietu starptautisko lūgumu ziņā.

Savukārt Latvija ar starptautiskās palīdzības lūgumiem pērn ir vērsusies 50 valstīs. Kā neveiksmīgāko starptautiskās sadarbības piemēru Kalnmeiers minēta ASV, kura nav atbildējusi ne uz vienu Latvijas lūgumu. Visbiežāk Latvija pēc palīdzības vērsusies pie Krievijas, Igaunijas un Lietuvas kolēģiem.

Statistika liecina, ka pērn prokuratūrā pieņemti 252 Eiropas apcietinājuma orderi, kas ir par 14 vairāk nekā gadu iepriekš. 53 reizes lūgts pārņemt vai nodot sāktos kriminālprocesus. Lūgumi par personas nodošanu soda izciešanai pērn bijuši astoņi, 595 reizes lūgts izdot starptautiskā meklēšanā esošu personu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!