Foto: DELFI

Prezidents ir tikai viena no trim ASV pārvaldes daļām, un bez pārējo divu akcepta viņa vara ir ļoti ierobežota, sarunā portālam "Delfi" atgādina ASV vēstniece Latvijā Nensija Baikofa Petita.

"Protams, prezidents vada valsts ārpolitiku, bet ASV valdību kopumā veido trīs atsevišķas daļas. Turklāt mums ir pārbaudes un balansu sistēma, kas nozīmē, ka neviens atsevišķs valdības zars nevar iegūt pārāk daudz varas," viņa norāda.

Šī sistēma strādā attiecībā uz katru no trim valsts pārvaldes augstākajiem zariem – prezidentu, Kongresu un Augstāko tiesu.

"ASV un Latvijas divpusējās attiecības ir ļoti ciešas, Latvija ir labs NATO sabiedrotais, labs draugs un ciešs partneris, un tas nemainīsies neatkarīgi no tā, kas ir ASV prezidents," pārliecināta Petita.

Lai to pierādītu, viņa atgādina, ka šajā vasarā Latvijā viesojās viceprezidents Džo Baidens, kurš ir Demokrātiskās partijas pārstāvis. Savukārt tikai trīs stundas pēc viņa Latvijā ielidojusi kongresa delegācija, kurā vairums ir republikāņi. Vēstījums gan no Baidena, gan no kongresa delegācijas bija vienots – jāveido vēl ciešāka sadarbība

"Zinu, ka tuvākajās dienās, mēnešos un gados ASV ar Latviju saglabās ļoti stipras attiecības drošības un aizsardzības jomās," pārliecināta Petita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!