Foto: Reuters/Scanpix

Nākamgad Latvijā varētu parādīties pirmā ASV smagā tehnika, taču pagaidām konkrētas detaļas nav zināmas, ceturtdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Šobrīd detaļu mums nav. Šobrīd notiek saskaņošanas ar citām kaimiņvalstīm, kur arī tiks izvietotas tehnika, piemēram, Igaunija un Lietuva. Tas varētu sākt realizēties nākamajā gadā, kad, iespējams, pie mums varētu būt šī smagā tehnika," norādīja Bergmanis.

Viņš arī pastāstīja, ka šoruden Latvijā varētu tikt nogādātas pirmās mazlietotās un atjaunotās kāpurķēžu kaujas mašīnas, kuras Latvija pērk no Lielbritānijas. Jau ziņots, ka valdība pagājušajā gadā apstiprināja līguma projektu ar Lielbritāniju par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljona eiro vērtībā.

Bergmanis cer, ka bruņumašīnas varēs nodemonstrēt jau Latvijas proklamēšanas gadadienā 18.novembrī.

Aizsardzības ministrs pastāstīja, ka pagaidām arī nav pieņemts stingrs lēmums par pretgaisa aizsardzības raķešu iegādi. Šis jautājums tiks skatīts budžeta kontekstā, turklāt šāds ekipējums nestāv noliktavā, bet ir jāsaražo. Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube jūlija beigās LTV raidījumam "Rīta panorāma" stāstīja, ka Latvija no ASV varētu iegādāties pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Stinger" un raķešu iegādi varētu sākt nākamajā gadā.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters jūnija beigās Tallinā apliecināja, ka ASV uz laiku izvietos vienas bruņotās brigādes kaujas vienības transportlīdzekļus un palīgaprīkojumu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Šajā Eiropas pārvietošanas aktivitātē ir tanki, kājnieku kaujas mašīnas, artilērija. Igaunija, kā arī Lietuva, Latvija, Bulgārija, Rumānija un Polija ir piekritušas uzņemt bataljonam nepieciešamā ekipējuma apjomu, kas tiks pārvietots pa reģionu mācībām un vingrinājumiem.

Jau ziņots, ka Latvijā ASV smagais bruņojums nav sveša lieta. Ukrainas notikumu kontekstā jaunu dimensiju ieguva stratēģiskā partnerība ar ASV, kas izpaudās reālā ASV karavīru klātbūtnē, īstenojot operāciju "Atlantic Resolve". ASV karavīru pirmā rotācija, kas ir aptuveni rotas līmeņa vienība, ieradās Latvijā 2014.gada aprīlī, un ASV karavīri arī šobrīd ir Latvijā, trenējoties un piedaloties mācībās kopā ar Latvijas karavīriem. Ādažu bāzē vēl nesen atradās seši tanki M1A2 "Abrams" un sešas bruņumašīnas M2A3 "Bradley".

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!