Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs tikšanās laikā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V), kurš atrodas vizītē Vašingtonā, ASV, izteicis konkrētus priekšlikumus Latvijas ārējās drošības stiprināšanai, pastāstīja ministra preses padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Tikšanās laikā tika pārrunāta drošības situācija Austrumeiropā un globālie izaicinājumi, tostarp terorisma apkarošana. Tāpat tika runāts par Latvijas prioritātēm Eiropas Savienības (ES) Padomē, arī sadarbība ekonomikas un enerģētikas jomā.

Kerijs stingri apliecinājis ASV atbalstu Latvijai un izteicis konkrētus priekšlikumus Latvijas ārējās drošības stiprināšanai.

Tāpat tika pārrunāta situācija reģionā, kā arī notikumi Austrumukrainā. Ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz aizvien pieaugošo Krievijas militāro aktivitāti pie NATO robežām, kas pasliktina drošības klimatu reģionā, tādēļ Latvija augsti novērtē ASV karavīru klātbūtni Latvijā un Baltijā kopumā un NATO ieviestos kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumus reģionā. NATO Velsas samitā apstiprinātais Gatavības rīcības plāns ir laba atbilde uz jaunajiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem pasaulē, kas ir svarīga visa reģiona drošībai. Arī turpmāk ASV karavīriem Latvija ir gatava sniegt nepieciešamo uzņemošās valsts atbalstu.

"Arī turpmāk ASV sniegs nepieciešamo atbalstu Latvijai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams," sacīja Kerijs.

Rinkēvičs uzsvēra ciešu atbalstu stratēģiskajai partnerībai starp Latviju un ASV un pateicās par līdzšinējiem ASV centieniem konsolidēt stingru starptautisku reakciju pret Krievijas atbalstīto separātistu iebrukumu Ukrainas austrumos.

ASV arī turpmāk atbalstīs konkrētus priekšlikumus Latvijas ārējās robežas stiprināšanā, secināts sarunas laikā.

Ministrs pauda satraukumu par bruņotas eskalācijas pieaugumu Austrumukrainā, kas ir sekas nespējai īstenot nozīmīgākos Minskas vienošanos nosacījumus. Tas vēlreiz apliecina, ka ES un starptautiskās sabiedrības atbildei ir jābūt stingrai, kā arī adekvātai attiecībā uz konflikta eskalāciju. Latvija kā ES Padomē prezidējošā valsts attiecībās ar Krieviju centīsies saglabāt vienotu un solidāru pozīciju.

Ministrs pauda pārliecību, ka Austrumu partnerībai jāsaglabā būtiska loma ES ārpolitikā. Ir jāsekmē vienota ES izpratne par Austrumu partnerības nozīmi, norādīja ministrs. Latvijai un ASV ir kopīga intereses atbalstīt ekonomikas attīstību un labu pārvaldību Austrumu partnerības valstīs un Centrālāzijā. Maijā gaidāmais Austrumu partnerības samits Rīgā būs viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē centrālajiem notikumiem un tajā būs jāizvērtē sākotnējais asociācijas līgumu ieviešanas progress un jāsniedz skaidra vīzija Austrumu partnerības nākotnes attīstībai. Ir svarīgi padziļināt individuālu pieeju partnervalstīm, vienlaikus saglabājot vienotas sadarbības platformu, par tikšanās laikā pausto aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Parīzes terorakti, terorisma izplešanās Sīrijā un Irākā un "Islāma valsts" jeb ISIL radītie draudi atkārtoti apstiprina koordinētas pretterorisma politikas nepieciešamību gan ES, gan sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem, īpaši ASV. Latvija atbalsta ASV koordinētos starptautiskos centienus cīņai pret ISIL, norādīja Rinkēvičs.

Ministrs apliecināja, ka ES līmenī Latvijas prezidentūras laikā veicināsim tālāku diskusiju par iekšējiem un ārējiem pretterorisma soļiem, kā arī sekmēsim to ieviešanu. Tā ir būtiska cieša sadarbība un informācijas apmaiņa ar partneriem, īpaši ASV.

Sarunas laikā tika apspriesta arī ES un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līguma sarunu gaita un saturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!