Foto: Kadrs no video

Otrdien, viesojoties Rīgā, ar uzrunu Baltijas valstu iedzīvotājiem uzstājās ASV viceprezidents Džo Baidens. Uzrunas laikā viņš uzsvēra, ka nepieciešamības gadījumā ASV pildīs NATO piektā panta saistības, kā arī vērsa uzmanību, ka ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa retorikā par NATO un Baltijas valstu drošību nav vērts klausīties.

Atgādinām, ka NATO līguma piektais pants paredz, ka uzbrukums vienai NATO dalībniecei ir uzbrukums visām alianses valstīm.

"Mēs atbalstām Baltijas valstu suverenitāti un esam pret agresiju," otrdien sacīja Baidens. Viņš arī atgādināja, ka ASV nekad nav atzinusi Baltijas valstu okupāciju: "Mēs uzskatām, ka neatkarīgām valstīm pašām ir tiesības lemt par savu likteni. Mēs apņemamies rūpēties par jūsu drošību. ASV pieturēsies pie solījuma pildīt NATO piekto pantu."

Viņš arī norādīja, ka reģionā sagaidāms ASV karavīru skaita palielinājums par 4,2 tūkstošiem. Tas būs bāzēts Polijā, bet mācības aizvadīs arī Baltijas valstīs. Šis skaits esot nesaistīts ar jau līdz šim panākto vienošanos Varšavas samitā.

Savukārt, komentējot Trampa izteikumus par Baltijas valstīm, viņš sacīja: "Neklausieties tajā, ko viņš saka. Viņš nesaprot, ko runā".

"Mēs gribētu arī, lai Maskava saprot, ka mēs tiešām arī domājam to, ko sakām. Mēs to atkārtoti uzsvērām Varšavas samitā," sacīja Baidens.

Eiropas vizītes ietvaros no 22. līdz 25. augustam Baidens apmeklēs arī Turciju un Zviedriju.

Ziņots, ka, tiekoties ar Baltijas valstu prezidentiem, Baidens sacīja, ka NATO līguma 5. panta ievērošana ir ASV svēts pienākums.

Baidens iepriekš jau ticies ar diviem Latvijas valsts prezidentiem – 2011. gadā Valdis Zatlers Vašingtonā, Baltajā namā, par viņa nozīmīgo atbalstu Latvijas iestāšanās NATO pasniedza Baidenam Triju Zvaigžņu ordeni, bet 2014. gadā Viļņā ar ASV viceprezidentu tikās arī tā laika prezidents Andris Bērziņš.

73 gadus vecais Baidens bija Delavēras štata senators kopš 1973. gada. Viņš ir studējis jurisprudenci un vēsturi. Baidens ir izstrādājis Senāta rezolūcijas, kas paudušas atbalstu NATO paplašināšanai, uzņemot aliansē Baltijas valstis, un Igaunijai saistībā ar 2007. gada aprīļa notikumiem Bronzas kareivja pārvietošanas dēļ.

Ziņots, ka ASV viceprezidenta vizītes laikā pilsētā noteiks satiksmes ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!