Foto: DELFI

Amerikas Savienotās Valsts (ASV) vienmēr ir bijušas un būs Latvijas stratēģiskais sabiedrotais, uzstājoties "Atlantic Council" konferencē uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V).

Viņa uzsvēra, ka situācija Ukrainā pierāda, ka par tiesībām veidot valsti un pasargāt nāciju ir jācīnās, kā arī pauda gandarījumu par Latvijas 10 gadu dalību NATO, vienlaikus akcentējot, ka jāturpina stiprināt ASV spēku klātbūtni Baltijas reģionā. Ministru prezidente konferences dalībniekiem teica, dalība NATO ir Latvijas apzināta kolektīvās aizsardzības mehānisma izvēle.

Tāpat Latvija ar lielu atbildības sajūtu gatavojas prezidentūrai ES Padomē 2015.gada pirmajā pusgadā. Ministru prezidente akcentēja Latvijas prezidentūras izvirzītās prioritātes, attiecībā uz ASV īpaši uzsverot cerību noslēgt Transatlantiskās tirdzniecības un partnerības līgumu, kā arī ciešāk sadarboties enerģētikas politikā un veicināt ES - Austrumu partnerības valstu progresu eiropeisko vērtību iedzīvināšanā.

29.aprīlī Ministru prezidente Latvijas vēstniecībā ASV atklāja arī stikla dizaina izstādi „A Latvian Voice in Glass", ko vēstniecība sagatavoja „Rīga 2014" kultūras programmas ietvaros, lai popularizētu Latviju, tās kultūras un mākslas bagātību. Latvijas dizaina trauku izrādīšana ASV ir Amerikas publikai jaunas Latvijas kultūras šķautnes atklājums.

Izstādes atklāšanā Ministru prezidente pauda nostāju, ka inovācija ir viens no efektīvas un uz zināšanām virzītas ekonomikas galvenajiem dzinējspēkiem, un izstādes stikla dizaina objekti pārsteidz ar savu inovatīvo pieeju. „Sadarbība starp Latviju un ASV kultūras un mākslas jomā ir plaša un daudzveidīga, tāpēc sagaidām tās veiksmīgu turpināšanos," teica Straujuma.

Izstāde būs apskatāma Latvijas vēstniecības Mākslas galerijā no 30.aprīļa līdz 30.maijam. Izstāde apmeklētājiem būs atvērta arī 10.maijā, kad Vašingtonā notiks ES vēstniecību Atvērto durvju diena. Ik gadu šajā dienā vēstniecību apmeklē vairāk nekā 4000 interesentu.

Ministru prezidentei vizītes ietvaros jau bijušas tikšanās ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu, Bostonas mēru Martinu Volšu un Masačūsetsas un Bostonas uzņēmējiem. Tāpat Ministru prezidente Bostonā atklāja Latvijas - Amerikas biznesa forumu. Vašingtonā premjerministre tikās arī ar „Defence Logistics Agency" direktoru viceadmirāli Marku Harnitčeku, ar kuru kopīgi atklāja globālo iepirkumu semināru Latvijas uzņēmējiem. L.Straujuma Vašingtonā iepazīstināja ASV Pārstāvju palātas kongresmeņus ar Latvijas iekšpolitikas un ārpolitikas aktualitātēm.

Vizītes mērķis ir stiprināt Latvijas - ASV sadarbību drošības jomā, veicināt abu valstu politisko dialogu gan ASV nacionālajā līmenī, gan štatu līmenī, kā arī attīstīt sadarbību ekonomikā un stiprināt saiknes ar latviešu diasporu ASV.

Darba vizīte ASV notiek no 28.aprīļa līdz 2.maijam. Ministru prezidente Latvijā atgriezīsies 3.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!