Foto: DELFI
Atalgojuma jautājums veselības aprūpē ir aktuāla problēma, un vairākās specialitātēs saistībā ar to ir jūtams iekšējs nemiers un spriedze, otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Ja iepriekš "uz kaut ko ir taupīts veselības nozarē, tad tas ir uz cilvēku atalgojumu," sacīja ministre, norādot, ka, lai nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpi, šobrīd trūkst vairāk nekā 1000 māsu. Māsas profesija ir ļoti sarežģīta, bet, lai profesijā paliktu un strādātu, nepieciešama motivācija, un atalgojums ir viena no motivācijām.

Čakša sacīja, ka veselības aprūpē trūkst kopējā finansējuma, un nākamajā gadā atalgojumiem ir nepieciešami 150 miljoni eiro.

Viņa gan atzina, ka atalgojums atšķiras dažādās slimnīcās – mazākais atalgojums ir 739 eiro, bet lielākais, kas tiek maksāts ārstiem – 1930 eiro.

Vaicāta par Rīgas Dzemdību nama situāciju, Čakša sacīja, ka bija vairāku lietu kopums, kas tagad "ir iznācis ārpusē". Viņa gan atzina, ka viņai bijusi vilšanās, ka 50 eiro, kas bijuši paredzēti papildu ar vienu dzemdību gadījumu, nav novirzīti algām.

"Šobrīd iespēju, kur uzreiz iegūt finansējumu, es neredzu," sacīja ministre. Viņa sacīja, ka informēs premjeru par nepieciešamajiem līdzekļiem atalgojumiem, taču nevar solīt, ka šo naudu dabūs.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) "Rīta panorāmai" sacīja, ka šobrīd katra iestādei ir piešķirts finansējuma palielinājums, bet, cik no tā tiek piešķirts algām, cik tiek novirzīts citiem mērķiem, ir pašas medicīnas iestādes atbildība un valsts to nediktē.

"Es ceru, ka tādas problēmas, kā šobrīd ir Dzemdību namā, esmu pārliecināts, ka ministre to novērsīs," sacīja premjers, piebilstot, ka Čakšai ir paredzēta tikšanās ar Rīgas domes pārstāvjiem, lai spriestu par pašvaldības iestādes iesaisti, piemēram, saimniecisko izdevumu segšanai.

"Ministre ir cilvēks, kas strādā ar argumentiem," sacīja Kučinskis, paužot cerību, ka situācija ar atalgojumu Dzemdību namā tiks atrisināta.

"Esmu pilns paļāvības, ka situācija tiks atrisināta," sacīja Kučinskis.

Jau ziņots, ka Rīgas Dzemdību nama darbinieki draud samazināt dežūru skaitu, tai skaitā brīvdienās un svētku dienās, kā arī apsvērt darba attiecību pārtraukšanu, ja nekavējoties netiks risināts jautājums par viņu darba samaksu.

Rīgas dzemdību nama ginekologi un dzemdību speciālisti risinājumu algu palielināšanai no VM puses sagaida līdz februāra beigām.

Dubultot samaksu par stundas darbu prasa arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!