Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja trešdien atbalstīja lūgumu piešķirt finansējumu Katastrofu medicīnas centra iecerei pie klīniskās slimnīcas "Gaiļezers" izveidot helikoptera nosēšanās laukumu
Komiteja pieprasīja iesniegt projekta perspektīvās attīstības plānu, projekta finansiālo pamatojumu un projekta uzturēšanas izmaksas.

Centra vēstulē norādīts, ka helikoptera izmantošana smagi cietušo transportēšanā būtiski saīsina transportēšanas laiku, tādējādi nodrošina operatīvu cietušo nogādāšanu no notikuma vietas ārstniecības iestādē un palielina dzīvības glābšanas iespējas.

Arī citās ārkārtējās situācijās helikoptera izmantošana nodrošina ātru un ērtu cietušo transportēšanu, sevišķi gadījumos, kad notikuma vieta atrodas grūti pieejamā apvidū.

Centrs informē, ka atbilstoši starptautiskajām rekomendācijām helikopteru nosēšanās laukumiem jābūt pēc iespējas tuvāk ārstniecības iestādēm. Šāda taktika pasargā cietušos no vairākkārtējas pārvietošanas un dod iespēju smagi cietušos maksimāli ātri nogādāt reanimācijas nodaļā vai operāciju zālē. Tādējādi tiek ekonomēts svarīgais laiks un samazinās tādu gadījumu skaits, kuros cietušo bojāejas iemesls ir novēlota neatliekamā palīdzība.

Pēdējos gados sadarbības līgumi ar kaimiņvalstīm paredz iespējas ārkārtējās situācijās izmantot arī šo valstu gaisa transportu. Noslēgts sadarbības līgums ar Lietuvu, kur glābšanas dienestu rīcībā ir astoņi glābšanas helikopteri. No šā gada cietušo transportēšanā ir iespējams izmantot arī Gaisa spēku glābšanas helikopteru.

Rīgā ir trīs lielas valsts daudzprofila slimnīcas, kuras var nodrošināt smagi cietušo neatliekamu ārstēšanu. Tās ir klīniskā slimnīca "Gaiļezers", Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Rīgas 1.slimnīca.

Tā kā pie slimnīcas "Gaiļezers" atrodas meža teritorija, Katastrofu medicīnas centrs uzskata, ka helikoptera nosēšanās laukumu var ierīkot šīs slimnīcas teritorijā pie reanimācijas nodaļas. Taču grunts segums šajā vietā nav piemērots šim mērķim, tādēļ nepieciešama helikoptera nosēšanās laukuma prasībām atbilstoša seguma izveidošana.

Helikoptera laukums jāaprīko arī ar nosēšanās orientieriem dienas laikā un nakts apgaismojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!