Foto: Shutterstock
Saeimas Juridiskā komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu, kas paredz likumā noteikt iespēju, ka pret maksātnespējas administratoru varēs sākt disciplinārlietu, ja administrators likumā minētajām pusēm būs nodarījis zaudējumus vismaz 20 minimālo mēnešalgu apmērā.

Tādējādi daļēji atbalstīts Saeimas deputātes Ingas Bites (LRA) rosinājums paredzēt atbildību maksātnespējas administratoriem par zaudējumu radīšanu.

Šīs izmaiņas ļaus par radītajiem zaudējumiem disciplinārlietu sākt arī pret tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošajām personām. Disciplinārlietu varēs ierosināt par nodarītajiem zaudējumiem valstij, parādniekam vai kreditoriem, ja zaudējumu apmērs pārsniegs 20 minimālās mēnešalgas un tas būs konstatēts ar tiesas spriedumu.

Juridiskā komisija pašlaik turpina skatīt citus likumprojektam iesniegtos priekšlikumus.

Grozījumus paredzēts veikt Saeimā iepriekš konceptuāli atbalstītajā likumprojektā, kas paredz nākamgad noteikt stingrāku maksātnespējas administratoru darba uzraudzību, kā arī ieviest brīvā tirgus principu tiesiskās aizsardzības procesā.

Kā ziņots, Bite (LRA) sākotnēji bija rosinājusi noteikt, ka maksātnespējas administrācijas direktors varēs atcelt administratoru no amata, ja administrators ar savu darbību būs radījis kaitējumu vai zaudējumus valstij, parādnieka darbiniekiem, kreditoriem vai sabiedrībai un kaitējuma vai zaudējumu apmērs pārsniegs desmit minimālās mēnešalgas.

Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) un Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina pēc tam pieļāva iespēju šo priekšlikumu modificēt, nosakot, ka administratora atbildību par zaudējumu radīšanu varētu vērtēt Disciplinārlietu komisija. Šodien komisija arī vienojās par šādu redakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!