Foto: PantherMedia/Scanpix
Portālā "Manabalss.lv" iesniegtā iniciatīva neliela marihuānas daudzuma audzēšanas, glabāšanas un lietošanas dekriminalizācijai otrdiena savākusi 10 005 iedzīvotāju parakstus, tādējādi šī iniciatīva tiks iesniegta Saeimā.

Iniciatīvas iesniedzēji, rosina atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu.

Viņuprāt, tas ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību.

Tāpat ierosinājuma autori uzskaita valstis, kur marihuāna ir legāla vai dekriminalizēta lielos vai mazos daudzumos - Argentīna, dažviet Austrālijā, Beļģija, Brazīlija, Kambodža, Kostarika, Horvātija, Kipra, Čehija, Ekvadora, Igaunija, Indija, Meksika, Nīderlande, Pakistāna, Peru, Polija, Portugāle, Spānija, Šveice, ASV 14 štatos, Urugvaja.

Iniciatīvas iesniedzēji gan pieļauj, ka par marihuānas lietošanu sabiedriskās vietās jāsaglabā administratīvs sods.

Šādi ievērojami samazinātos to cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lieto alkoholu, bet "zālītes" smēķētāju dzīves "nesabeigtu" pārmērīgi bargi cietumsodi. Tāpat samazinātos risks lietot nekvalitatīvu marihuānu, kā arī saruktu organizētā noziedzība.

Portāla noteikumi paredz, ka jebkura iniciatīva, kas saņēmusi vairāk par 10 000 internetbanku apstiprinātu parakstu, tiek iesniegta Latvijas parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!