Atbrīvoti divi Kopenhāgenā demonstrācijas laikā aizturētie latviešu izcelsmes Zviedrijas pilsoņi, brāļi Dāvis un Nīls Kaža.

To telefonsarunās apstiprināja abi jaunieši, kas piedalījās masu demonstrācijā sakarā ar globālo klimata konferenci Dānijas galvas pilsētā.

Kaža, kurš ir nelielas kreisas zviedru partijas avīzes žurnālists sacīja, ka policija neesot sniegusi nekādus paskaidrojumus viņam un citiem aizturētajiem, kuru skaits sasniedzis 1000.

"Mēs sēdējam četras, piecas stundas uz ielas ar sasietām rokām. Viens zēns netālu no manis vienkārši piečurāja bikses, kad policija nereaģēja uz viņa lūgumu ļaut apmeklēt tualeti," sacīja Kaža.

Pēc vairāku stundu sēdēšanas uz ielas, aizturētie transportēti ar autobusiem uz "lielu angāru, Gvantanamo", kur vēl pēc kāda laika gandrīz visi pakāpeniski atbrīvoti.

""Ejiet mājās" bija viss ko policija mums teica," stāstīja D.Kaža.

Savukārt Kaža īsā telefonsarunā tikai apstiprināja, ka esot atbrīvots.

Abi brāļi ir Latvijā pazīstamā žurnālista Jura Kažas dēli.

Kaža, kurs strādā galvenokārt kā nelielās kreisās partijas avīzes IT sistēmu administrators, novembrī bija Latvijā un uzrakstīja pāris reportāžas par ekonomisko krīzi valstī.

"BBC World News" televīzija svētdienas rītā ziņoja, ka no aptuveni 1000 aizturētajiem, tikai četri, pieci vēl neesot atbrīvoti. No Kažas stāstītā noprotams, ka Dānijas varas iestādes negrasās celt apsūdzības pret aizturētajiem, bet cilvēkus savākuši iebiedēšanas un "preventīvos" nolūkos.

1985.gadā dzimušais Dāvis Kaža un 1987.gadā dzimušais Nīls Kaža ir Zviedrijas un ASV pilsoņi. Kaža dzīvo Zviedrijas ziemeļu pilsētā Umeo, bet Kaža ar ģimeni - kādā Stokholmas priekšpilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!