Trešdien atbrīvoti Sudānā, Dārfūras reģionā nolaupītie Latvijas lidotāji, vēsta paziņojums ANO Pasaules pārtikas programmas "Twitter" vietnē.

"Labas ziņas – ANO labā Sudānā strādājusī Latvijas ekipāža atbrīvota pēc vairāk kā mēnesi ilga gūsta," teikts paziņojumā.

Latvijas Ārlietu ministrija arī apstiprināja, ka Sudānā nolaupītie trīs Latvijas pilsoņi ir atbrīvoti. Detalizētāka informācija par atbrīvošanas apstākļiem būs pieejama pēc nolaupīto Latvijas pilsoņu atgriešanās Latvijā.

Par šo faktu jau ir informētas pilotu ģimenes un darba devēji. Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis izteica gandarījumu par Ārlietu ministrijas paspārnē esošā Krīzes centra darbību, kurā saskaņoti darbojās Latvijas dienesti.

Pirms mēneša Sudānā nolaupītie trīs Latvijas pilsoņi ap plkst. 18.00 pēc Latvijas laika nogādāti ANO Pasaules pārtikas programmas bāzē Njalā. Pēc Ārlietu ministrijas rīcībā esošās informācijas, nolaupīto veselības stāvoklis ir stabils un apmierinošs. Nekāda izpirkuma maksa par Latvijas pilsoņu atbrīvošanu netika maksāta.

Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments kopā ar ANO Pasaules pārtikas programmas atbildīgajiem dienestiem šobrīd kārto visas nepieciešamās formalitātes, lai atbrīvotie piloti iespējami ātrākā laikā atgrieztos Latvijā.

Valsts prezidents Valdis Zatlers izteica pateicību visām Latvijas un starptautiskajām institūcijām un amatpersonām, kas aktīvi strādāja, lai atbrīvotu Sudānā nolaupītos trīs Latvijas pilotus, informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Gandarījumu par ķīlnieku atbrīvošanu pauda Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne. Dombrovskis pateicās ANO Pasaules Pārtikas programmas drošības dienesta atbildīgajiem dienestiem un Ārlietu ministrijas Krīzes centram par augsto profesionalitāti ķīlnieku atbrīvošanas koordinēšanā.

Ministru prezidents ir patiesi priecīgs, ka trīs atbrīvotie Latvijas piloti Ziemassvētkus varēs sagaidīt kopā ar savām ģimenēm un tuviniekiem.

Tikmēr Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks izsaka pateicās visiem dienestiem, tostarp Aizsardzības ministrijas
darbiniekiem un Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, kas veicināja Latvijas lidotāju atbrīvošanu no gūsta Sudānā.

"Šādu krīžu risinājums parāda, cik liela loma šādās situācijās ir
starptautiskajām organizācijām un tiem sadarbības mhānismiem, kas darbojas Eiropas Savienības ietvaros", norāda Pabriks.

Aizsardzības ministrs pateicās arī atbrīvoto ķīlnieku radiniekiem par viņu izturību laikā, kad Latvijas valsts institūcijas un starptautiskās sadarbības partneri centās panākt viņu atbrīvošanu.

Jau ziņots, ka trīs Latvijas pilotus Sudānas rietumos, Dienviddārfūrā novembra vidū nolaupīja kāds grupējums. Oficiāli nebija zināms, ka grupējums būtu izvirzījis konkrētas prasības.

Latvijas lidotāji ir no uzņēmuma "GM Helicopters" un strādā ANO Pārtikas programmā, pārvadājot humānās palīdzības kravas.

Lai risinātu sarunas par Latvijas valstspiederīgo atbrīvošanu, uz Sudānu devās īpašie Latvijas pārstāvji – Ārlietu ministrijas un Drošības policijas Pretterorisma centra darbinieki. Otrās vizītes laikā Latvijas pārstāvjiem bija iespēja pa telefonu aprunāties ar pilotiem, kuri apliecināja, ka ir sveiki, veseli un medicīniska palīdzība viņiem šobrīd nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!