Foto: F64

Reaģējot uz Rolanda Priedīša, kurš pēc 13 gadu prombūtnes atgriezies Latvijā, iesniegumu tieslietu ministram, šonedēļ tikušies iesaistīto institūciju – Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta, Jūrmalas Dzimtsarakstu nodaļas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) – pārstāvji.

Jau vēstīts, ka pēc 13 gadu prombūtnes Latvijas pilsonis Priedītis atgriezās Latvijā kopā ar līgavu no Venecuēlas un šā gada 9.janvārī Jūrmalā noslēdza laulību, sievai pieņemot vīra uzvārdu - Priedīte. Kā vēlāk izrādījās, šis fakts ir būtiski apgrūtinājis jaunajai sievai saņemt uzturēšanās atļauju Latvijā, jo atbilstoši normatīvajiem aktiem pēc uzvārda maiņas pase kļūst nederīga un to nevar iesniegt kā personu apliecinošu dokumentu nevienā Latvijas iestādē, savukārt jaunas pases saņemšana no Venecuēlas varas iestādēm ir visai sarežģīts un garš process. 

Līdz ar to abi jaunlaulātie bija kļuvuši par Latvijas un Venecuēlas birokrātisko procedūru ķīlniekiem, jo bez termiņuzturēšanās atļaujas jaunā sieva var likumīgi uzturēties Latvijā tikai 90 dienas.

Šonedēļ tikšanās laikā ar Priedīti un viņa sievu venecuēlieti Janniju, tika noskaidrots, ka pārim ir izdevies sazināties ar tuvāko Venecuēlas vēstniecību Helsinkos un drīzumā no tās tiks saņemta atpakaļ jaunās sievas pase ar klāt pievienotu pielikumu par viņas jauno uzvārdu, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā.

PMLP pārstāve apliecinājusi, ka šis dokumentu kopums tiks uzskatīts par personu apliecinošu dokumentu, kas kopā ar laulības apliecību un citiem dokumentiem varēs tikt iesniegts termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai.

Tāpat PMLP nevilcināsies ar Jannijas pieteikuma izskatīšanu, lai šajā laikā neiztecētu termiņš, kurā viņa var likumīgi uzturēties Latvijā.

Jau vēstīts, ka Priedītis iepriekš TV3 ziņu raidījumam sacīja: valstij ir Reemigrācijas plāns, kurā teikts, ka tad, ja cilvēks pēc ilgiem laikiem atgriežas, tad ierēdņi nākšot pretī un palīdzēšot vienkāršot šo procesu. Realitāte tomēr esot savādāka.

Jannija Beatrise Priedīte raidījumam teica, ka iebraukusi Latvijā no valsts, kurā ir daudzas problēmas, taču šeit esot "jaunas problēmas jau priekšā". Viņa pauda pārliecību, ka varēšot Latvijai arī ko dot, piemēram, mācīt spāņu valodu, nevis tikai no valsts ko ņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!