Foto: PantherMedia/Scanpix
Drošības pārkāpumu testētājs "Influent" atklājis "caurumu" Valsts probācijas dienesta (VPD) interneta mājaslapā "www.probacija.lv".

Kā pārliecinājās aģentūra LETA, izmantojot minētās mājaslapas tehniskās nepilnības, ikvienam interneta lietotājam bija iespējams iegūt informāciju par dienestā strādājošo ierēdņu algām, kā arī viņu personīgos datus.

Izmantojot būtiskus pārkāpumus mājaslapas drošībā, "ir iespējams iegūt un manipulēt ar pilnīgi visu informāciju, kura atrodas uz servera, ieskaitot pašu serveri", norādīja "Influent".

Drošības testētāji esot informējuši par atrasto "caurumu" arī pašu VPD, bet atbildi no tā neesot sagaidījuši.

Adrese uz visiem publiski pieejamajiem VPD failiem, kas augšupielādēti uz servera, bija gluži vienkārša - "www.probacija.lv/upload".

Tomēr īsi pēc aģentūras LETA ziņas publicēšanas minētais "caurums" tika "aizlāpīts", līdz ar to dati publiskajā vidē vairs nav pieejami.

Vienā no neaizsargātajiem failiem drošības pārkāpumu testētāji esot atraduši dokumentu, kurā redzams, ka par mājaslapas izstrādi no valsts budžeta paprasīti vairāk nekā 1000 lati, lai gan izstrādātājiem samaksāts vien ap 300 latiem.

VPD pārstāvis Imants Mozers sacīja, ka, uzzinot par šo situāciju, dienests sācis to vērtēt. "Tiklīdz būs zināmi notikušā apstākļi un plašāks skaidrojums, arī mēs sniegsim informāciju," norādīja Mozers, piebilstot, ka pagaidām nav saprotams, kā šāda veida dati varējuši būt pieejami publiskā vidē.

VPD mājaslapa esot izstrādāta 2004.gadā. Arī intranets dienestam izstrādāts sen, bet Mozers nemācēja pateikt konkrētu gadu.

VPD mājaslapa ir izvietota uz SIA "Lattelecom" serveriem.

Mozers piebilda, - viņa rīcībā nav informācijas, ka drošības testētāji iepriekš būtu ziņojuši VPD par atrasto "caurumu" dienesta mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!