Nacionālais vides veselības centrs (NVVC) Latvijā pagājušās nedēļas beigās atklājis pirmo gripas vīrusa gadījumu šīs ziemas periodā, BNS informēja centra speciāliste Aija Griškēviča.
Līdz ar to, pēc epidemiologu domām, Latvijā sākusies "gripas sezona", kuras laikā iedzīvotājiem jābūt uzmanīgākiem pret inficēšanos ar šo kaiti.

Gripas vīruss atklāts laboratoriski. Griškēviča norādīja, ka vīrusa laboratoriska pārbaude tiek izdarīta diezga reti, tādēļ, visticamāk, ar gripu cilvēki šajā ziemas periodā jau ir saslimuši.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, mediķi aicina iedzīvotājus vakcinēties pret gripu. Jau ziņots, ka gripas infekcija izplatās ar gaisa pilieniem, tāpēc izvairīties no saslimšanas ar gripu pilnībā nav iespējams.

Lai arī Pasaules veselības organizācijas pētījums liecina, ka šogad Latvijā būs tie paši gripas apakštipi, kas pagājušajā gadā, pretgripas vakcīna ir jaizdara katru gadu. Obligāti jāvakcinējas cilvēkiem, kas iekļaujas gripas saslimšanas riska grupā.

Riska grupām saslimšanai ar gripu ir pieskaitāmi tie cilvēki, kuriem gripa var izraisīt nāvi vai nozīmīgus veselības traucējumus - cilvēki, kas vecāki par 60 gadiem, bērni ar psihiskās attīstības traucējumiem, slimas grūnieces, kā arī cilvēki ar cukura diabētu, nervu, sirds un plaušu slimībām, cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu, audzējiem, kā arī ar HIV un AIDS inficētie.

Obligāti jāpotējas arī cilvēkiem, kas ir ciešā saskarē ar riska grupās ietilpstošajiem.

Pagājušajā ziemas sezonā ar gripu slimojuši 2 - 4% Latvijas iedzīvotāju, taču, pēc NVVC aprēķiniem, patiesais saslimušo skaits ir piecas līdz desmit reizes lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!