Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas bankas aptaujās plāno identificēt apmēram 200 tūkstošus ar politiski nozīmīgām personām saistītus banku klientus, pirmdien preses konferencē sacīja "Swedbank" Klientu servisa pārvaldes vadītājs Vadims Frolovs.

Viņš norādīja, ka sākotnēji tika lēsts, ka ar politiski nozīmīgām personām varētu būt saistīti apmēram 500 tūkstoši Latvijas banku klientu, taču, precizējot politiski nozīmīgo personu skaitu, kopā ar radiniekiem, darījumu partneriem un citām saistītām personām tās varētu būt apmēram 200 tūkstoši personu.

Vienlaikus "SEB bankas" Darbības atbilstības pārvaldes vadītāja Dace Rušiņa atzīmēja, ka jaunajiem bankas klientiem jautājumi par atbilstību politiski nozīmīgas personas statusam un saistību ar tām tiks iekļauti anketās, kas jāaizpilda, lai sniegtu bankai vispārējo informāciju par sevi, savukārt esošos klientus plānots aptaujāt elektroniski.

"Līdz ar paplašināto definīciju paaugstināsies to klientu loks, kuriem būs jānodrošina stingrāka uzraudzība no bankas puses, bet vēlamies uzsvērt, ka praktiskā līmenī klientiem būtiskas izmaiņas ikdienas sadarbībā ar banku tas nenesīs, jo jau šobrīd, sākot sadarbību ar banku, mēs lūdzam klientiem aizpildīt noteiktu anketu par viņa finansēm, darbības profilu, kā arī šādu anketēšanu veicam ar noteiktu regularitāti. Politiski nozīmīgām personām šī anketēšana notiek biežāk, bet tas neizslēdz, ka arī jebkuram citam klientam, ņemot vērā viņa darījumus bankā, varam lūgt veikt anketas aizpildīšanu pēc pieprasījuma," teica Rušiņa.

Viņa arī uzsvēra, ka klientu anketēšana ir primārais avots nepieciešamās informācijas noskaidrošanā, jo bankai publiski pieejamā informācija nav pilnīga.

Finanšu tirgus un kapitāla komisijas (FKTK) Atbilstības departamenta Normatīvā nodrošinājuma daļas vadītājs Kristaps Markovskis žurnālistiem norādīja, ka FKTK un Finanšu ministrijas kopīgi izstrādātie Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma grozījumi palīdzēs cīnīties pret koruptīvi iegūto līdzekļu legalizāciju, izmantojot politiski nozīmīgas personas stāvokli. Izmaiņas likumā veiktas, balstoties uz Eiropas Parlamenta (EP) un Eiropas Savienības (ES) Padomes direktīvu.

"Visas sabiedrības interesēs ir nepieļaut, ka publiskā vara tiek izmantota personiskā labuma gūšanai. Lai novērstu iespēju, ka mūsu pašu valsts vai citu valstu augstas amatpersonas, izmantojot finanšu sistēmu, legalizē korupcijas vai citā pretlikumīgā veidā iegūtus līdzekļus, ir nepieciešams ieviest šo standartu un paplašināt politiski nozīmīgas personas definīciju," uzsvēra Markovskis.

Viņš arī atzīmēja, ka, pamatojoties uz starptautisku pieredzi un izdarītajiem secinājumiem, pasaulē daudzi izmeklēšanas gadījumi ir pierādījuši, ka visbiežāk politiski nozīmīgas personas prettiesisko darbību – kukuļošanu, krāpšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju – īsteno caur saistītām personām – radiniekiem, laulātajiem, draugiem un darījumu partneriem. "Tādēļ ir būtiski īstenot kontroli arī par tādu personu darījumiem, kuras var tikt iesaistītas prettiesisko darbību veikšanā. Bankām ir būtiska loma, lai, sadarbojoties ar valsts institūcijām, novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, jo daudzviet pasaulē tieši bankas tiek izmantotas korupcijas rezultātā iegūtu līdzekļu legalizācijai," teica Markovskis.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis aicināja banku klientus pēc iespējas precīzi un godprātīgi aizpildīt anketas, sniedzot nepieciešamo informāciju.

Taujāts par iespējamajām sekām nepatiesas informācijas sniegšanā asociācijas prezidents norādīja, ka, konstatējot šādu rīcību, bankas ziņos atbildīgajām valsts institūcijām.

Bičevskis piebilda, ka klientu anketēšana nodrošinās finanšu sektora caurskatāmību un sekmēs sadarbību ar publisko sektoru.

Jau vēstīts, ka saistībā ar izmaiņām normatīvajos aktos, kas maina politiski nozīmīgas personas definīciju, bankas organizēs klientu anketēšanas procesu. Gadījumos, ja cilvēkam ir atvērti konti vairākās Latvijas bankās, anketas būs jāaizpilda visās šajās bankās.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums noteic, ka politiski nozīmīga ir persona, kura ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgus publiskus amatus, tajā skaitā persona, kas ieņem vai ir ieņēmusi kādu no šādiem amatiem: valsts vai pašvaldības vadītājs, parlamenta deputāts, valdības vadītājs, ministrs, ministra vietnieks vai ministra vietnieka vietnieks, valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai pašvaldībā, augstākās tiesas tiesnesis vai cita līmeņa tiesu institūcijas loceklis u.c., kā arī šo personu vecāks vai vecvecāks, laulātais vai viņam pielīdzināma persona, brālis vai māsa, bērns vai laulātā vai viņam pielīdzināmas personas bērns, viņa laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona, kā arī mazbērns. Tāpat arī visi citi, kuriem ar šīm personām ir darījuma attiecības vai citas ciešas attiecības, tajā skaitā tuvas draudzības attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!