Foto: LETA

Atkritumu apsaimniekošanas biznesā ir daudz "pelēko zonu", otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Viņa sacīja, ka VVD šīs pelēkās zonas ir apzinājis un ķēries klāt jomas sakārtošanai. "Tāpēc arī notiek dažādas provokācijas," viņa pauda. Koļegova stāstīja, ka šajās "pelēkajās zonās" ir gan dabas resursu nodokļu atbrīvojumi, gan atkritumu pārrobežu pārvadājumi.

Tieši attiecībā uz pēdējiem likumā nav "caurumu" – šos pārvadājumus regulē Eiropas Savienības regula, kas nosaka kārtību kā šie zaļās saraksta jeb nebīstamie atkritumi tiek pārvadāti. "Tās tiek uzskatītas par zema riska darbībām un netiek kontrolētas," sacīja VVD vadītāja.

Kopš krīzes laika, gad VVD inspektoru skaits tika samazināts par 45% dienests nav šīs vietas atguvis. Katrā reģionā piesārņojumu kontrolē pieci cilvēki, Rīgā ir vakantas piecas inspektoru vietas – tas ir pārāk mazs cilvēkresursu apjoms un dienestam resursu pietrūkst, taču kopumā šādā situācijā VVD ar saviem pienākumiem tiek galā labi.

Viņas vērtējumā pārkāpumi vides jomā kļūst "arvien filigrānāki, komersanti, kuri ir blēdīgi, kļūst vēl blēdīgāki un viltīgāki".

Jau vēstīts, ka VVD ir sācis administratīvo lietvedību saistībā ar lietotu riepu krāvumiem Rīgā, Starta ielā, kur atļauto ne vairāk kā 30 tonnu riepu vietā tika uzglabātas aptuveni 1030 tonnas. Koļegova LTV sacīja, ka riepu uzkrājumi veidojas visās dalībvalstīs, jo nav attiecīgas pārstrādes jaudas, turklāt šajā gadījumā dienests jau ir noteicis termiņu riepu izvešanai un daļa jau ir nodotas pārstrādei tepat Latvijā.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!