Foto: LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uz nenoteiktu laiku apturējis iepirkumu, kurā bija plānots iegādāties 30 Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD) automašīnas pēc tam, kad valdība atteicās no ārpakalpojuma un nolēma mašīnas pirkt līzingā, sestdien vēsta LNT ziņu raidījums.

Jau vēstīts, ka valdība iepriekš atbalstīja Veselības ministrijas ierosinājumu neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas Rīgas reģionam iegādāties līzingā par valsts naudu. Pašreizējais līgums par operatīvā transporta un tā vadītāju pakalpojuma nodrošināšanu Rīgas reģionam beigsies aprīļa beigās.

Kā vēsta LNT, iepirkums apturēts, jo atklājies, ka tas izsludināts nepareizi. Proti, valsts iestādes jau vairākus gadus nedrīkst pirkt automašīnas finanšu līzingā, atļauts vien operatīvais līzings jeb faktiski auto noma. Iepriekš neviens no atbildīgajiem ierēdņiem - nedz bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš, nedz NMPD vadītājs Armands Ploriņš - uz to neesot norādījuši.

Belēvičs raidījumam sacīja, ka tiks sludināts jauns automašīnu iepirkums, taču tas būs tikai pēc tam, kad būs apzināts, kādi līdzekļi ir jau esošo automašīnu apkopei.

NMPD vadītājs Armands Ploriņš LNT sacīja, ka konkurss jau ir ticis apturēts konkurss.

Amatpersonas sola, ka Rīga bez ātrās medicīniskās palīdzības auto nepaliks.

Jau vēstīts, ka NMPD ārpakalpojumu vairs neizmantos no šā gada 1.maija. Tādējādi plānots ne tikai samazināt ar drošību saistītos riskus, bet arī ietaupīt potenciāli 7,38 miljonus eiro septiņu gadu laikā.

Iegādājoties ātrās palīdzības auto līzingā, NMPD jāuzņemas ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 9,235 miljonu eiro apmērā, tostarp šogad - 627,7 tūkstošu eiro apmērā. Lielākās saistības paredzētas nākamgad - 1,703 miljonu eiro apmērā. VM sola, ka papildu līdzekļi no valsts budžeta auto līzingam nebūs nepieciešami.

Belēvičs iepriekš norādīja, ka, lai arī sākotnēji līzingā bija plānots iegādāties 40 automašīnas, iepirkums tiks labots, jo esošo līdzekļu ietvaros iespējams iegādāties tikai 30. Pirmās jaunās automašīnas gaidāmas jūlijā, bet visas 30 automašīnas plānots piegādāt līdz oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!