Foto: LETA

Viena kandidatūra - profesore Irina Arhipova - Liepājas Universitātes rektora amatam ir atsaukta, līdz ar to uz amatu pretendē tikai profesore Dace Markus, informēja augstskolas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Simona Laiveniece.

Jau vēstīts, ka rektora amata kandidātus varēja izvirzīt līdz 21. aprīlim, tika pieteikti divi kandidāti.

Tā kā vienā no pieteikumiem atbilstoši prasībām nebija kandidāta apliecinājuma un darbības programmas, dienu pirms dokumentu izskatīšanas universitātes Studentu padome rakstiski atsauca iepriekš izvirzīto profesores Arhipovas kandidatūru, skaidro Laiveniece.

Rektora vēlēšanu komisija ir izvērtējusi iesniegtos pieteikumus un pieņēmusi lēmumu, ka uz Liepājas Universitātes rektora amatu kandidē viena pretendente - profesore Markus.

Turpmāk rektora vēlēšanu komisija organizēs rektora vēlēšanām apstiprinātās rektora amata kandidātes tikšanos ar universitātes kolektīvu, nodrošinot iespēju izklāstīt savu darbības programmu.

Satversmes sapulce, lai vēlētu rektoru, tiks sasaukta 16. jūnijā.

Liepājas Universitātei nav rektora jau vairāk nekā gadu. Iepriekšējais rektors Jānis Rimšāns aizgāja mūžībā 2015.gada 11.janvārī. Pērn pavasarī tika izsludinātas rektora vēlēšanas, kam tika pieteiktas divas kandidatūras. Pedagoģijas zinātņu doktore Diāna Laiveniece no kandidēšanas atteicās jau drīz pēc savas izvirzīšanas, līdz ar to kā vienīgais rektora amata kandidāts palika filoloģijas zinātņu doktors, Kurzemes Humanitārā institūta direktors Edgars Lāms.

Sākotnēji jaunā rektora vēlēšanas bija plānotas pagājušā gada 8.jūnijā, taču pēc rektora amata kandidāta Lāma noklausīšanās, ņemot vērā Padomnieku konventa ieteikumu, Liepājas Universitātes Satversmes sapulcē tika nolemtsrektora vēlēšanas atlikt līdz rudenim. Kā aģentūrai LETA toreiz atzina Liepājas Universitātes Padomnieku konventa priekšsēdētājs, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, rektora kandidātam Lāmam nebija skaidra redzējuma par universitātes attīstību, tāpēc tika ieteikts pagaidām atlikt rektora vēlēšanas un dot laiku attīstības redzējuma izstrādei. Liepājas Universitāte pašlaik ir diezgan sarežģītā finansiālā situācijā, tāpēc jaunajam rektoram jānāk ar ļoti skaidru redzējumu, kā uzlabot augstskolas saimniecisko darbību, norādīja Kalviņš. Viņš atzina, ka, noklausoties vienīgā rektora amata kandidāta Lāma prezentāciju, radies iespaids, ka pagaidām skaidra redzējuma par universitātes attīstību nav.

Pagājušā gada rudenī Lāms atsauca savu kandidatūru Liepājas Universitātes rektora amatam. Tā kā bez pretendenta nav iespējams turpināt iesākto rektora vēlēšanu procesu, Liepājas Universitātes Satversmes sapulcei bija jālemj par jaunu rektora vēlēšanu izsludināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!