Bijušais valsts SIA "Dailes teātris" valdes loceklis un direktors Aivars Līnis, atstājot amatu, deklarējis 57 228 latu parādsaistības, liecina viņa Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā datubāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija beidzot pildīt amata pienākumus.

Līnis deklarējis vienu parādu latos, 2790 lati, un divus parādus eiro - 38 460 eiro (27 029 lati) un 39 000 eiro (27 409 lati.

Kā aizdevumi deklarēti 20 000 eiro (14 056 lati).

Līnis kā 2009.gada ienākumus deklarējis Dailes teātra maksāto algu - 16 551 latu - un no Anda Meistera saņemtos 250 latus par 1984.gadā ražotas automašīnas "Ford Escort" pārdošanu.

Kā darījumus, kuru vērtība pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas, Līnis deklarējis 2790 latu aizdevumu un 5000 eiro (3514 latu) parāda (aizdevuma) atdošanu meitai.

Bijušajam Dailes teātra direktoram joprojām pieder 2000.gadā ražota vieglā automašīna "Mercury Mountaineer".

Deklarācija liecina, ka viņam pieder 1/3 daļa no nekustamā īpašuma Saulkrastos un dzīvoklis Rīgā.

Lai gan Līnis no amata tika atbrīvots jau pagājušā gada 26.oktobrī, deklarāciju, beidzot pildīt amata pienākumus, viņš iesniedzis teju četrus mēnešus vēlāk - šā gada 12.martā, liecina Ieņēmumu dienesta datubāzē pieejamā informācija.

Likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā paredz, ka persona savu deklarāciju, kas iesniedzama, beidzot pildīt valsts amatpersonas amata pienākumus, iesniedz viena mēneša laikā no amata pienākumu pildīšanas pēdējās dienas.

Līnis darbu teātrī bija spiests pamest pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizlieguma ieņemt šo amatu.

Viņš patlaban pārtiek no bezdarbnieka pabalsta. Kā stāstīja Līnis, viņš strādājis likumīgu darbu, maksājis nodokļus un šobrīd saņemot bezdarbnieka pabalstu, kas esot pietiekams neatliekamo vajadzību segšanai.

"Tomēr situācija kļūst kritiska, jo ik pēc trim mēnešiem bezdarbnieka pabalsta apjoms samazinās. Drīz būs pavisam nelāgi," teica Līnis.

Bijušais teātra direktors atzina, ka vienu brīdi darba meklējumos "palaidies slinkumā", jo vēl līdz vakardienai bija domājis, ka iegūs Siguldas kultūras nama vadītāja amatu. "Konkursa komisijai nekā neslēpu, cilvēki atzinīgi novērtēja manas zināšanas un pieredzi, tādēļ citu darbu aktīvi nemeklēju," skaidroja Līnis.

Līnis norādīja, ka, ņemot vērā viņa vecumu, specifisko izglītību un KNAB sākto izmeklēšanu, darbu atrast nebūšot viegli. "Bet tas būs jādara, nevar tā vienkārši nolaist rokas un nekā nedarīt," viņš piebilda.

KNAB Līni tur aizdomās par 21 000 latu izkrāpšanu no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem laikā, kad viņš bija Eiropas Komisijas (EK) delegācijas Latvijā administratīvais asistents. KNAB kopš 2008.gada septembra veic izmeklēšanu kriminālprocesā, kas sākts, balstoties uz Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja sniegto informāciju par bijušā EK delegācijas Latvijā darbinieka realizētām, iespējams, krāpnieciskām darbībām.

Izmeklēšanā, kas veikta sadarbībā ar OLAF gan Briselē, gan Rīgā, tika iegūtas ziņas, ka toreizējais EK delegācijas Latvijā administrators grāmatvedis ir veicis pārskaitījumus no ES līdzekļiem uz fiktīvu uzņēmumu kontiem par nenotikušu semināru organizēšanu.

Līnim sākotnēji bija piemērots aizliegums tuvoties konkrētām personām un konkrētai vietai, kā arī aizliegums pildīt konkrētus amata pienākumus. Pēc tam drošības līdzeklis tika mainīts, saglabājot aizliegumu pildīt konkrētus amata pienākumus.

KNAB informē, ka izmeklēšana turpinās un tikai pēc tam kriminālprocesa materiālu nodos prokuroram, kurš, izvērtējot pierādījumus, izlems jautājumu par kriminālvajāšanas sākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!