Foto: LETA
Turpmāk gājējiem un velosipēdu vadītājiem diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām būs jālieto apģērbs (veste) ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem, otrdien vienojās valdība.

Šāds apģērbs diennakts tumšajā laikā būs jāvalkā arī apdzīvotās vietās posmos, kuri nav pietiekami un vienmērīgi apgaismoti, portāls „Delfi" uzzināja Satiksmes ministrijā (SM).

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss uzsver: „Uz Latvijas ceļiem joprojām cieš un iet bojā cilvēki, puse no kuriem ir tieši mazaizsargātie satiksmes dalībnieki. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka pagājušā gada rudens statistika uz ceļiem atkārtotos. Domāju, ka ikviens autovadītājs no savas pieredzes ļoti labi zina, ka lietainos rudens vakaros ir grūti pamanīt gājējus un velosipēdistus, kuri pārvietojas gar brauktuves malām ārpus apdzīvotām vietām, un viņi man piekritīs, ka atstarojošās vestes ir veids, kā mazaizsargātajiem ceļu satiksmes dalībniekiem sevi pasargāt un kļūt pamanāmiem autovadītājiem." 

Šāda prasība ceļu satiksmes noteikumos tiek ieviesta, atbilstoši 2013.gada 2.decembra Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē nolemtajam.

Savukārt, bērniem līdz 12 gadu vecumam, braucot ar velosipēdu, sākot ar šī gada 1.oktobri, būs jāvalkā aizsargķivere.

Satiksmes ministrijas izstrādātos grozījumus ceļu satiksmes noteikumos otrdien, 19.augustā, atbalstīja valdība. Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā portālā "Latvijas Vēstnesis".

Atstarojošo vestu vai apģērba lietošanu ārpus apdzīvotajām vietām tumšajā laikā kontrolēs Valsts policija, tāpat kā pašlaik tā kontrolē atstarotāju lietošanu. Runājot par atbalsta pasākumiem, jāpiemin, ka jau līdz šim Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), tajā skaitā, sadarbībā ar vairākām labdarības organizācijām, trūcīgajiem iedzīvotājiem ir piešķīrusi atstarojošu apģērbu. Līdzīgas aktivitātes plānotas arī šogad, papildina SM. 

Līdztekus kontrolei, svarīga ir sabiedrības informēšana un atstarojoša apģērba  lietošanas nozīmes skaidrošana. Plānots, ka arī šogad CSDD sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju organizēs kampaņu par gājēju drošību. Tās laikā paredzēts sniegt informāciju par atstarojošo vestu un atstarojošu apģērbu lietošanu. Iespēju robežās, sadarbībā ar sociālajiem dienestiem Latvijas mazturīgajiem iedzīvotājiem paredzēts dalīt vestes, kā arī siltas, drošas jakas ar atstarotājiem, norāda ministrijā.

Būtiski uzsvērt, ka vestes cena - daži eiro - neatsver tos zaudējumus (gan morālos, gan materiālos), kas rodas ceļu satiksmes negadījumu, ievainotu vai bojā gājušu cilvēku rezultātā. Aprēķini liecina, ka līdztekus morālajiem zaudējumiem, viens ceļu satiksmes negadījumā bojā gājušais valstij rada zaudējumus pusmiljona eiro apmērā, atzīmē SM.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!