Foto: LETA
Attaisnotajos izdevumos būtu jāiekļauj arī izdevumi par bērnu interešu izglītību un pirmsskolas izglītības pakalpojumiem, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārstāvji.

Lai palielinātu atbalstu ģimenēm ar bērniem, LRA rosina veikt grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Vienlaikus tiek rosināts izslēgt no attaisnotajiem izdevumiem ziedojumus politiskajām partijām un to apvienībām.

"Ir absurdi attaisnotajos izdevumos iekļaut ziedojumus politiskajām partijām, kas ir katra iedzīvotāja brīvprātīga izvēle, bet bērnu interešu izglītības - dažādu pulciņu un sporta nodarbību - izdevumus atstāt pašvaldību un vecāku ziņā," uzsver LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

Pēc viņa teiktā, daļa vecāku ir spiesti atteikties no papildu interešu pulciņiem vai nodarbībām saviem bērniem, jo nevar to atļauties finansiālu apsvērumu dēļ. Papildinot attaisnoto izdevumu klāstu gan ar bērnu interešu izglītības, gan pirmsskolas izglītības jeb maksas bērnudārzu pakalpojumiem, varētu mazināt iedzīvotāju nevienlīdzību un reģionālās atšķirības, kā arī sekmēt daudzpusīgākas interešu izglītības iespējas bērniem, klāsta Liepiņš.

LRA pārstāvis piebilst - ja kvalitatīvas un vispusīgas bērnu izglītības nodrošināšana ir vecāku un valsts pienākums, tad politiskās partijas cilvēki atbalsta no saviem brīvajiem līdzekļiem atbilstoši savai politiskajai pārliecībai. "Tāpēc ir grūti saprast pamatojumu, kāpēc tieši šo cilvēku brīvprātīgo līdzekļu izlietojuma veidu būtu nepieciešams traktēt kā īpaši atbalstāmus izdevumus," norāda LRA.

Deputāti arī rosina palielināt neapliekamo minimumu pensijām no līdzšinējiem 235 eiro līdz 360 eiro mēnesī, pielīdzinot to valstī noteiktajai minimālajai algai. Tādējādi iedzīvotāju ienākuma nodoklis būtu jāmaksā tikai no 360 eiro.

LRA piedāvātās izmaiņas stātos spēkā no 2016. gada.

Pašlaik attaisnotajos izdevumos ir iekļauti izdevumi par izglītību un ārstniecības pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!