Nepilna mēneša laikā Latvijas Bankas (LB) prezidenta Einara Repšes honorāram ir saziedoti vairāk nekā 33 tūkstoši latu, bet jaunveidojamajai labējai partijai vairāk nekā 7 tūkstoši latu. Par to informēja LB preses sekretārs Edžus Vējiņš.
Repšes honorāram domātajā "Hansabankas" kontā kopā ir saziedoti 33 050 latu, 5500 ASV dolāru, kā arī 296 spāņu pesetas un 3449 itāliešu liras. Savukārt jaunveidojamās partijas kontā ir ieskaitīti 7602 lati. Repšes jaunajai partijai 2000 latu ir ziedojis Ventspils mērs Aivars Lembergs, kas jau iepriekš pieļāva iespēju ziedot partijai.

Jaunās partijas darbības nodrošināšanai 311 latus ziedojis Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas valdes loceklis un Jūrmalas ATU, SIA direktors Juris Visockis. Jaunveidojamajai partijai 1000 latu ziedojis arī Liepājas uzņēmējs Juris Aizezers. Viņš ir tādu uzņēmumu kā Liepājas eļļas ekstrakcijas rūpnīca, a/s "Falck apsargs" un a/s "Liepājas maiznieks" padomēs.

Citi ziedotāji Repšes honorāram ir uzņēmuma "Dati" vadītājs un viens no jaunās partijas potenciālajiem biedriem Valdis Lokenbahs, kas ir ziedojis 1000 latu. Repšes honorāram 10 000 latu ziedojis Aivars Bergers, bijušais Rīgas apdrošināšanas sabiedrības prezidents. Tagad viņš ir SIA "Eko Reverss" valdes loceklis, Latvijas vadošo apdrošinātāju ieguldījumu sabiedrības padomes loceklis un vairāku citu uzņēmumu un sabiedrību padomju pārstāvis.

10 000 latu ziedojis arī biznesa augstskolas "Turība" valdes priekšsēdētājs Juris Birznieks. Repšem 5000 ASV dolāru ziedojis advokāts Ainars Dzelze. Jaunās partijas veidotājam ziedojušas arī tādas privātpersonas kā Dace Vīksna un Iveta Sarkane, katra 500 latu.

Jāatgādina, ka pirmajās divās nedēļās kopš kontu atvēršanas "Hansabankā" Latvijas Bankas prezidenta topošajai partijai naudu bija atvēlējušas 29 fiziskas un juridiskas personas, kas kopā saziedojušas vairāk nekā 60 tūkstošus latu. Tomēr, tā kā viens 50 000 latu ziedojums nebija noformēts atbilstoši likumam, kas ļauj vienai personai ziedot ne vairāk kā 25 000 latu, tas atdots ziedotājam.

"Baltijas Starptautiskās bankas" ziedojums bijis 50 000 latu, un tas neatbilst likumam, kas ļauj ziedot vienai personai ne vairāk kā 25 000. Tas atdots ziedotājam, un līdz ar to Repšes darba samaksai bija ziedots 8591 lats. Desmit personas bija ziedojušas partijas darba veidošanai, kas kopā bija 3801 lats.

Repšes darbam no sabiedrībā pazīstamām personām 2500 latu ziedojis ebreju kopienas līderis Grigorijs Krupņikovs, 5000 latu ziedojis Ojārs Kehris, būvfirmas "Velve" vadītājs Andris Kreislers - 1000 latu, pārējie ziedojumi ir mērāmi desmitos latu, no viena vairāk. Ziedojuši ir Linards Liberts, Baiba Bolšaite, Daina Krūmiņa, Dzintra Aleksrūne, Vaira Ozoliņa, Modris Plāte, Haralds Āboltiņš, Kaspars Veģeris, Balvis Gulbis, Uldis Lavrinovičs, Viesturs Upītis, Gints Gritāns, Andrejs Melnalksnis.

Par "Latvijas Ceļa" (LC) pārstāvja Ojāra Kehra rīcību nesaprašanā bija LC valde, un šis jautājums pat tika izskatīts speciālā sēdē. Gala rezultātā nekādas sankcijas pret Kehri netika vērstas, bet partija apņēmās izstrādāt grozījumus partijas statūtos, kas aizliedz partijas biedriem ziedot citām partijām.

Partijai ziedojis Krupņikovs - 2500 latu, SIA "Kvartāls" - 1000, SIA "Komin" - 150 latu, ziedojušas arī daudzas privātpersonas, kas ziedojušas arī Repšem. Jaunveidojamās partijas programmu paredzēts publicēt pēc mēneša, bet partijas dibināšanas kongresu rīkot pēc diviem mēnešiem. Plānots, ka jaunās partijas nosaukumu publiskos jau pēc divām nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!