Foto: LETA

Valsts augstāko apbalvojumu piešķiršana jāveic ar vislielāko atbildību, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Mums ir kopā jāstrādā, apzinot, izceļot un godinot Latvijai nozīmīgos cilvēkus. Tas jādara godprātīgi, taisnīgi un ar vislielāko atbildības sajūtu. Valsts apbalvojums ir liecība, ka mums katram un valstij kopumā ir vērts lepoties par konkrēto personu," šodien, tiekoties ar Ordeņu kapitulu, uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents atzina, ka piešķirt un pasniegt valsts augstākos apbalvojumus viņam ir ne tikai pienākums, bet arī liels gods un atbildība, informēja prezidenta Preses dienestā. Ordeņu kapitula locekļi piekrita, ka darbs, izvēloties nākamos valsts apbalvojumu saņēmējus, ir jāveic ar vislielāko rūpību un atbildības sajūtu. Tikšanās laikā tika pārrunāti arī praktiskie Ordeņu kapitula darbības organizēšanas principi valsts apbalvojumu jautājumu turpmākai kārtošanai.

Latvija kā demokrātiska valsts ir izvēlējusies saglabāt no sendienām mantotās tradīcijas ar ordeņu palīdzību valsts vārdā izteikt pateicību. Trīs valsts augstākie apbalvojumi - Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts - ir dziļas un patiesas cieņas apliecinājums par nopelniem Latvijas valsts labā. Par ieguldījumu savas valsts labklājībā un izaugsmē tos saņem gan mūsu valsts izcilākie cilvēki, gan arī Latvijas uzticamākie partneri un sabiedrotie ārpus mūsu valsts robežām.

Ordeņi tika dibināti dažādu personu apvienošanai, lai tos pakļautu noteiktai kārtībai, ar to vispirms saprotot ordeņa regulu, stingru dzīves noteikumu kopumu. Mainoties līdzi laikam, bruņinieku ordeņu laika tradīcija daudzās pasaules valstīs, tostarp Latvijā, ir dzīva arī mūsdienās.

Ordeņa galva, izņemot reliģiskos ordeņus, ir valsts galva - pretējā gadījumā jebkura tradicionālā ordeņa shēma nespēj pastāvēt.

Turpmāk par Valsts apbalvojumiem lems Valsts prezidents kopā ar Ordeņu kapitula kancleri, Latvijas Institūta direktori, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri Karinu Pētersoni un pārējiem Ordeņu kapitula locekļiem: vēstnieku, Ārlietu ministrijas ģenerālinspektoru, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri, Atzinības krusta lielvirsnieku Induli Bērziņu, rakstnieku un publicistu, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku Ēriku Hānbergu, VAS "Latvijas Valsts meži" prezidentu, Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri Robertu Strīpnieku, ģenerāli, VAS "Latvijas Dzelzceļš" Ārkārtējo situāciju un atjaunošanas līdzekļu nodaļas vadītāju, Viestura ordeņa lielkrusta komandieri Aivaru Straumi, viceadmirāli, Viestura ordeņa lielkrusta komandieri Gaidi Andreju Zeibotu, kā arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātņu nodaļas profesori, Atzinības krusta lielvirsnieci Žanetu Ozoliņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!