Foto: Saeimas administrācija

Augsti kvalificētu viesstrādnieku saraksts tiks pieņemts bez laukstrādniekiem un šoferiem, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Ministru kabinets otrdien atlika lemšanu par kvalificēta darbaspēka piesaisti no ārzemēm, ņemot vērā, ka vēl nepieciešamas diskusijas par atsevišķām sarakstā esošajām profesijām.

Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Stinka pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka jautājuma lemšana tika atlikta, jo vēl ir jāpanāk vienošanās par kravas transporta šoferu, laukstrādnieku un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) ekspertu iekļaušanu to profesiju sarakstā, kurās prognozē būtisku darbaspēka trūkumu un kurās darbā Latvijā var tikt uzaicināti ārzemnieki.

Savukārt Kučinskis norādīja, ka jautājums par laukstrādniekiem un kravas transporta šoferiem nav aktuāls un turpmākajās sarunās tas vairs neparādīsies. Premjers pieļāva, ka EM sagatavotais saraksts tiks pieņemts tāds, kāds tas tika iesniegts otrdien apstiprināšanai Ministru kabinetā.

"Jautājuma atlikšana nenozīmē, ka notiks diskusijas par lētā darbaspēka ievešanu. Tam ir skaidri pateikts - nē," uzsvēra Kučinskis.

Premjers piebilda, ka Latvijā mazāk kvalificēta darbaspēka problēmas ir jārisina, izmantojot esošās rezerves, piemēram, izbraukušo atgriešana, iekšējā mobilitāte, produktivitātes celšana utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!