Foto: F64

Krīzes laikā piešķirtās pensijas ir jāpārrēķina jau no 2016.gada, uzsver labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), piebilstot, ka viņa viedoklis ir nelokāms.

Ministra biroja vadītāja Liene Užule portālam "Delfi" pavēstīja, ka Latvijā ir vairāk nekā 470 tūkstoši pensionāru, no kuriem lielākā daļa jeb 60,9% saņem vecuma pensiju robežās no 200 līdz 300 eiro. Turklāt pēdējos gados ir pieaudzis pensionāru nabadzības risks.

Augulis skaidro, ka pensija gandrīz pusmiljonam iedzīvotāju pašlaik ir vienīgais ienākumu avots, kas līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos palicis praktiski nemainīgs. Pēc viņa teiktā, pensijas vecuma cilvēku risks nonākt nabadzībā ir strauji palielinājies, proti, no 18,8% 2012.gadā līdz 29,4% 2013.gadā. Līdz ar to pensijas apmērs ir jāpārskata atbilstoši ekonomiskajiem rādītājiem.

"Izaugsmes laikā valdības uzdevums ir mazināt nabadzību un uzlabot pensionāru dzīves kvalitāti. Tādējādi, pildot valdības deklarācijā noteikto, diskusijās par nākamā gada budžeta izstrādi mans viedoklis arī turpmāk būs nemainīgs. Krīzes laikā piešķirtās pensijas jau no 2016.gada ir jāpārrēķina visiem pensionāriem, kurus skāra krīzes sekas," klāsta ministrs.

Viņš norāda, ka pārrēķins jāveic pēc piešķiršanas gada, kā to paredz piedāvātās izmaiņas likumprojektā par valsts pensijām. "Pretējā gadījumā, ja sākotnēji pārrēķinās mazās pensijas, tas nebūs taisnīgi pret pārējiem pensionāriem un pastāv risks par pensionāru tiesvedībām pret valsti," skaidro Augulis.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) informāciju sociālās apdrošināšanas budžets ir stabils un tajā jau šogad izveidojies 529 miljonu eiro uzkrājums, kas 2018.gadā varētu būt viena miljarda eiro apmērā. Ja tiks īstenoti likumprojektā paredzētie pasākumi, 2018.gadā sociālās apdrošināšanas budžetā joprojām saglabāsies uzkrājums 855,1 miljona eiro apmērā.

"Vilcināšanās ar lēmuma pieņemšanu un nepamatotu priekšlikumu izvirzīšana nav taisnīga rīcība pret pensionāriem," uzsver Augulis.

Kopumā pensiju pārrēķināšanai 2016.gadā papildu nepieciešams apmēram 4,1 miljons eiro, 2017.gadā - apmēram 21,6 miljoni eiro, bet 2018.gadā - apmēram 49,3 miljoni eiro.

Jau vēstīts, k LM virzītās izmaiņas likumprojektā "Par valsts pensijām" paredz, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pārskatīs pensijas apmēru tiem cilvēkiem, kuriem, aprēķinot pensiju, pensijas kapitāla noteikšanā ir ņemti vērā negatīvie apdrošināšanas iemaksu algu indeksi jeb indeksi, kas mazāki par skaitli "1".

LM rosina 2010.gadā piešķirtās pensijas pārrēķināt 2016.gadā, 2011.gadā piešķirtās pensijas pārrēķināt 2017.gadā, bet 2012., 2013., 2014. un 2015.gadā piešķirtās pensijas pārrēķināt 2018.gadā. Savukārt pensiju indeksācijā turpmāk līdzšinējo 25% vietā tiktu ņemti vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Saeima par likumprojektu galīgajā lasījumā lems šā gada 18.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!