Foto: F64

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) šodien, sākoties valdības sēdei, pauda neapmierinātību, ka no sēdes darba kārtības izņemts jautājums par adopcijas un ārpusģimenes aprūpes sistēmas pilnveidošanu.

Augulis uzsvēra, ka ministrija neko negrasās mainīt izstrādātajā koncepcijā, jo uzskata, ka tas ir pareizais virziens, kā situāciju uzlabot.

Tomēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atgādināja, ka par jautājuma izņemšanu no darba kārtības vakar bijusi vienošanās koalīcijas padomes sēdē, jo iebildumi bijuši nozares organizācijām. Viņa pauda nožēlu, ka Augulis nav palicis uz diskusiju, kas vakar notikusi koalīcijā.

Augulis gan nepiekāpās un vēlreiz atgādināja, ka ministrija savu viedokli nemainīs un jautājuma izskatīšanas atlikšana uz nedēļu tikai kavē laiku, lai varētu īstenot atbalstu audžuģimenēm. Viņš aicināja jautājumu tomēr šodien skatīt valdības sēdē.

Tam nepiekrita Straujuma, norādot, ka lēmums jau pieņemts koalīcijas padomes sēdē.

Kā ziņots, Labklājības ministrija (LM) ir izstrādājusi adopcijas un ārpusģimenes aprūpes sistēmas pilnveidošanas plānu. Lai sniegtu lielāku atbalstu potenciālajiem vecākiem bērna pirmsadopcijas aprūpes laikā, kad adoptētājs devies neapmaksātā atvaļinājumā, LM piedāvā no 2016.gada palielināt šajā laikā izmaksājamo pabalstu par bērna aprūpi. Proti, to paredzēts pielīdzināt bērna līdz pusotra gada vecumam kopšanas pabalstam jeb noteikt 171 eiro apmērā mēnesī līdzšinējo 49,80 eiro vietā.

Iepriekš LM plānoja, ka minētās izmaiņas varētu stāties spēkā jau šogad.

Tāpat LM rosina bērna pirmsadopcijas aprūpes laikā par potenciālo adoptētāju veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas no valsts pamatbudžeta arī invaliditātes apdrošināšanai, kā arī dubultot summu, no kādas iemaksas tiek veiktas. Šīs izmaiņas paredzēts veikt 2016.gadā.

No nākamā gada tiek piedāvāts sākt arī obligātas visu potenciālo adoptētāju apmācības, lai sniegtu zināšanas par adopcijas procesu kopumā un turpmāko bērna audzināšanu ģimenē.

Pēdējais priekšlikums attiecībā uz adopciju paredz, sākot ar 2016.gadu, noteikt, ka ģimenē, kura adoptējusi bērnu vecumā līdz trim gadiem, vienam adoptētājam tiek apmaksāts desmit dienu ilgs atvaļinājums.

Savukārt attiecībā uz ārpusģimenes aprūpes sistēmu tiek rosināts no 2016.gada palielināt pabalstu aizbildnim un audžuģimenei par bērna uzturēšanu, nosakot, ka tas mēnesī nedrīkst būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam. Par bērnu līdz septiņu gadu vecumam pabalsts sasniegtu 180 eiro mēnesī, bet par vecāku bērnu - 216 eiro mēnesī. Savukārt, sākot ar 2017.gadu, LM piedāvā šo pabalstu dubultot. Pabalsta apjomu paredzēts palielināt pakāpeniski līdz 2018.gadam.

No 2018.gada LM plāno pārtraukt atlīdzību izmaksu par aizbildņa pienākumu pildīšanu.

Bez minētajām izmaiņām LM piedāvā visām audžuģimenēm, aizbildņiem, viesģimenēm, adoptētājiem, kā arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem nodrošināt psiholoģisko atbalstu. Koncepcijā gan nav minēts, no kura gada to plānots ieviest.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!