Foto: LETA

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), tiekoties ar tiesībsargu Juri Jansonu, viņam apsolījis meklēt risinājumu, lai novērstu netaisnību pret pensionāriem, kam pensijas aprēķinātas un piešķirtas krīzes laikā.

Šie pensionāri patlaban saņem mazākas pensijas nekā tie sirmgalvji, kas pensionējās pirms krīzes, jo pensiju aprēķināšanā piemērotais kapitāla indekss krīzes laikā bija negatīvs.

 Tiesībsargs Jasons atzinumā valdībai un Saeimai norādījis, ka personas, kuras pensionējušās finanšu krīzes laikā, saņem ievērojami mazāku pensiju nekā personas, kam ir tikpat ilgs darba stāžs un kas veikušas tikpat lielas sociālās iemaksas kā cilvēki, kas pensionējušies ekonomiskās izaugsmes gados.

"Tiesībsarga atzinumam un priekšlikumiem var piekrist, jo patiesi viena sabiedrības daļa jeb apmēram 80 tūkstoši cilvēku pensionēšanās brīdī bijusi un ir nelabvēlīgākā situācijā," atzinis ministrs Augulis, kurš labklājības ministra amatu ieņēma arī krīzes laikā.

Ar Jansonu esot panākta vienošanās nekavējoties grozīt likumu "Par valsts pensijām", lai izslēgtu iespēju nākotnē piemērot negatīvus indeksus. Tāpat amatpersonas vienojušās izveidot darba grupu, kas izstrādātu iespējamus kompensēšanas mehānismiem tiem pensionāriem, kuriem pensiju aprēķināja krīzes gados. 

Tiesa gan, Labklājības ministrijas aprēķini liecina, ka kompensāciju mehānisma ieviešanai vajadzīgi visai ievērojami papildu līdzekļi no valsts budžeta - 2015. gadā tam būtu nepieciešami gandrīz 45 miljoni eiro, bet 2016. gadā - 47,6 miljoni eiro. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!