Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) Austrumeiropas imigrantu seniori bažījas, kas notiks ar pensiju piemaksām. Tās kā papildu ienākumu gūšanas stratēģiju izmanto arī seniori-imigranti no Latvijas, ceturtdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Ieraksti sociālajos tīklos liecina, ka referendums par izstāšanos no ES ir satraucis lielu daļu Austrumeiropas imigrantu senioru. Neskaidri ir viņu plāni ar nopelnīto Lielbritānijas pensiju un pensiju piemaksām atgriezties savās izcelsmes valstīs.

Par savu pensiju neziņā ir arī raidījuma uzrunātā Mārīte Tera, kura kredītu dēļ uz Angliju emigrēja pirms desmit gadiem. Kad parādi bija nomaksāti, Mārīte turpināja dzīvot svešumā, jo vēlējās iegūt Lielbritānijas pensiju. Pēc desmit nostrādātiem gadiem salātu pakošanas fabrikā Anglijas pilsētā Vīganā Mārīte sasniegusi pensionēšanās vecumu.

"Šobrīd par manu britu pensiju nekas skaidri nav zināms, un pēc šī trakā referenduma es vēl mazāk kaut ko sajēdzu," atzina Mārīte.

Pirms mēneša viņa darbu fabrikā pameta un nu gaida britu valsts pensiju kopā ar privātajā fondā iemaksāto un darbavietas pensiju. "Ja tās būtu 140 mārciņas nedēļā, tas būtu "very excellent" [ļoti labi], kā angļi saka. Bet nezinu, neesmu par to pārliecināta," norāda Mārīte. Viņa bažījas, vai saņems naudu, ja atgriezīsies Latvijā.

Lai arī britu oficiālās iestādes vēl klusē par to, kā izstāšanās no ES ietekmēs pabalstus imigrantiem, latviešu konsultāciju un tulkošanas birojā Anglijas pilsētā Spaldingā mierina, ka britu valsts pensijas no nomaksātā sociālā nodokļa neviens nevar atņemt. Taču jautājums ir, kas notiks ar pensiju kredītu jeb pensiju piemaksām. Tā ir summa, ko piemaksā, lai ienākumi sasniegtu iztikas minimumu. Šīs piemaksas imigrantu senioriem ir lielākas nekā pati valsts pensija, un zināmā mērā imigrantu senioriem tā ir viegli iegūstama nauda.

"Jebkurš no vecvecākiem var pieprasīt pensijas kredītu, kaut arī te nekad nav dzīvojis un strādājis," komentēja konsultāciju un tulkošanas biroja Anglijā vadītāja Laima Brencs, piebilstot, ka aptuvenā summa ir no 100 līdz 150 mārciņu nedēļā.

Šādu papildu ienākumu stratēģiju izmanto seniori-imigranti no Latvijas, aizbraucot pieskatīt savus mazbērnus. Tad Lielbritānijas pensijas piemaksu aprēķina no Latvijas pensijas apmēra. Taču tagad tiek pieļauts, ka šādi vieglai naudai drīz Lielbritānijā varētu pienākt gals.

Tomēr Mārīte norādīja - lai vai kādas būs izmaiņas, šobrīd pat pirms-pensijas vecuma cilvēkiem dzīvot Lielbritānijā ir daudz vieglāk nekā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!