Foto: DELFI
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) uzņemšanas nodaļā ieviesta biometrijas datu sistēma, kas turpmāk vajadzības gadījumā ļaus noskaidrot pacienta personību pēc pirkstu nospiedumiem, informēja slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Noskenējot pirksta nospiedumu, ar jaunieviesto sistēmu iespējams noskaidrot pacienta vārdu, uzvārdu un personas kodu. Sistēma cilvēku identificē, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datus, un ir izveidota saskaņā ar datu drošības prasībām.

RAKUS Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs norādīja, ka iespēja noskaidrot pacienta personību, noskenējot pirksta nospiedumu, var palīdzēt ļoti daudzās situācijās, bet viena no būtiskākajām ir, ka tagad varēs ātri uzzināt vārdu un uzvārdu pacientiem, kuri ir bezsamaņā vai cieš no akūta atmiņas zuduma, bet slimnīcā nonākuši bez personu apliecinoša dokumenta, proti, tie ir pacienti, kuri guvuši smagas traumas, arī sirmgalvji, kuriem ir nopietni atmiņas traucējumi.

"Nav retums gadījumi, kad vecs cilvēks aiziet uz veikalu vai iznest atkritumu spaini, bet cienījamā vecuma dēļ piepeši vairs nespēj atcerēties, kā viņu sauc un kur dzīvo. Viņu no ielas apjukušu atved pie mums. Šādos gadījumos līdz šim pagāja ilgs laiks un bija jāiegulda daudz pūļu, lai noskaidrotu cilvēka personību un sameklētu piederīgos," pauda Višņakovs.

Lietiņa piebilda, ka nelaimes gadījumi un piepešas veselības problēmas cilvēkus visbiežāk pārsteidz nesagatavotus, tādēļ pacienti slimnīcā nereti nokļūst bez dokumentiem, kas rada dažādus sarežģījumus. Personu apliecinošs dokuments jāuzrāda, gan izmantojot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, gan veselības apdrošināšanas polisi, taču jaunieviestās sistēmas dēļ šādās situācijās turpmāk pietiks ar to, ka pacients nosauc savu personas kodu un ļauj nolasīt pirksta nospiedumu, lai slimnīcas personāls varētu pārliecināties, ka cilvēks ir tas, par ko uzdodas.

Vienlaikus šī sistēma slimnīcai arī ļaus novērst gadījumus, kad pacienti mēģina izvairīties no rēķina apmaksas, nosaucot citas personas datus, norāda Lietiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!