Foto: LETA
Mans atalgojums ir atbilstošs pienākumiem, kurus veikšu kā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) vadītājs, šādu nostāju šodien žurnālistiem pauda jaunais RAKUS vadītājs Imants Paeglītis.

Paeglītis norādīja, ka atalgojuma apmērs bijusi vienošanās ar Veselības ministriju (VM), proti, ar šādu atalgojumu Paeglītis bija gatavs pamest Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes locekļa amatu un uzņemties Austrumu slimnīcas vadīšanu. Pēdējā pieejamā Paeglīša amatpersonas deklarācija par 2016.gadu liecina, ka no CSDD viņš gadā saņēmis 65 234 eiro jeb vidēji 5400 eiro mēnesī.

Slimnīcas vadītājs teica, ka nav pētījis, cik lielu atalgojumu saņem citu universitāšu slimnīcu vadītāji, un retoriski piebilda, ka salīdzināt jau var visu ko, piemēram, viņa algu salīdzināt ar medicīnas māsu atalgojumu, kas, pēc viņa domām, "pavisam noteikti nav atbilstošs".

Paeglītis skaidroja, ka viņa pienākumi un atbildība neatšķiras no iepriekšējiem slimnīcas valdes priekšsēdētājiem, un darbs, ko viņš plāno veikt turpmākajā laikā, ir svarīgs un apjomīgs, tāpēc atalgojums esot atbilstošs pienākumiem, kas viņam jāveic.

Uz jautājumu, ja darba alga ir gandrīz divas reizes lielāka nekā līdz šim, vai arī darba sniegums būs divas reizes labāks nekā iepriekšējiem vadītājiem, Paeglītis norādīja, ka par to varēs pati sabiedrība spriest, tomēr "cerams, ka 1,5 reizes labāks būs".

Paeglītis vairākkārtīgi uzstāja, ka Austrumu slimnīcā ir ļoti daudz problēmu un jāveic daudz izmaiņu, tostarp jāsakārto atalgojuma sistēma. Viņš esot gatavs steidzami risināt dažādus samilzušus jautājumus Austrumu slimnīcā, lai ne tikai uzlabotu pakalpojumus pacientiem, bet arī nodrošinātu atbilstošus darba apstākļus mediķiem.

Kā iepriekš vēstīja Latvijas Radio, jaunā RAKUS vadītāja Paeglīša atalgojums sasniedz 8000 eiro pirms nodokļu nomaksas, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā iepriekšējo valdes priekšsēdētāju atalgojums.

Kā norādījis Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis, ieceļot jaunu vadītāju, atalgojumam nevajadzētu tik būtiski mainīties. "Faktiski būtu jāvērtē, vai šajā gadījumā nav pārkāpti Ministru kabineta noteikumi, kas paredz to, ka 2017.gadā un turpmākajos gados, pārskatot atlīdzības apmēru valdes un padomes locekļiem, pieaugums, kas drīkst būt gadu pret gadu, nedrīkst pārsniegt 25% no esošās atlīdzības," teica Vesperis.

Tomēr Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Aivars Lapiņš paudis, ka ministrija rīkojusies tiesību aktos noteiktajos rāmjos un robežās, turklāt ministrijas meklējumu un piedāvātā atalgojuma rezultātā izdevies atrast atbilstošus kandidātus. Vienlaikus, nosakot konkurētspējīgu atalgojumu, ministrijai tiek dota iespēja atlasīt labākos kandidātus, nevis izvēlēties vienīgo, kurš pieteicies, viņš uzsvēra.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja Valta Ābola alga ir 5300 eiro, un tā šogad celta par vairākiem simtiem, savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja alga nav mainījusies kopš 2016.gada, proti, Ilze Kreicberga saņem 4600 eiro. Visu trīs slimnīcu valdes locekļi saņem starp 4000 un 5000 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Paeglītis RAKUS valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda no 8.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!