Foto: Saeimas administrācija
Augusta beigās vairāki autobraucēji uz Bauskas šosejas piedzīvojuši nelielu izbīli, kad viņiem garām pamatīgā ātrumā aizšāvušies Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) un viņas apsardzes auto. Aculiecinieki fiksējuši vismaz 150 km/h lielu ātrumu, tomēr skaidras atbildes no amatpersonām tā arī saņemt nav izdevies, otrdien raksta "Diena".

23.augustā rīdzinieces Ievas automašīnai, kas pa Rīgas–Bauskas šoseju aiz Iecavas brauc ar ātrumu ap simt kilometriem stundā, pēkšņi garām aizlidojis melns "Mercedes Benz", kam seko tumšas krāsas "Audi Q7" apvidus luksusa auto. Sievietei izdevies savaldīt savu automašīnu, kurā atradušies arī viņas bērni.

Savukārt pēc Iecavas kolona palidojusi garām kādam jau krietni apņēmīgākam un drošākam autobraucējam, kurš nolēmis pamēģināt kolonnu panākt, turklāt viņa līdzbraucējs šo improvizēto pakaļdzīšanos nofilmējis telefonā. Vairāki videofaili, kas ir "Dienas" rīcībā, liecina: tikai tad, kad spidometra bultiņa rāda aptuveni 150 kilometru stundā – tātad 50 kilometru virs pat atsevišķos šoseju posmos atļautajiem 100 kilometriem –, sekotāja un Āboltiņas auto ātrumi izlīdzinās.

Videoieraksti arī skaidri rāda – nekādu operatīvo auto, kas brauktu pa priekšu un ar ieslēgtiem gaismas un skaņas signāliem brīdinātu citus satiksmes dalībniekus, šajā gadījumā nav. Savukārt "Mersedesam" sekojošajam "Audi Q7" ieslēgtas tikai zilās bākugunis, un, iebraucot Bauskā, kad ātrums tiek "nomests" līdz 100 km/h, tiek izslēgtas pat tās.

"Brauca vienkārši plānprātīgi, kā uz pasaules galu. Deviņdesmito gadu sākumā krievu bandīti tā brauca. Brutāli visus dzina malā. Vienu nabagu acu priekšā gandrīz sanesa. Kad tuvojās Bauskai, "nometa" līdz simtam, iebrauca iekšā, bet "menti", kas turpat ceļa malā stāvēja, šos mierā "nenometa" (un mani arī), pilnīgi izlikās nemanām, kaut gan ātrums tika baisi pārsniegts. Policijas ekipāžas auto numurs arī ir redzams video," laikrakstam stāsta video autors.

Drošības policija uz visiem jautājumiem par fiksētajiem pārkāpumiem atbildējusi īsi – vispirms pamēģiniet kādam pierādīt, ka šādi pārkāpumi vispār ir bijuši, norāda laikraksts.

"Drošības policijas rīcībā šobrīd nav objektīvu faktu, kas apstiprinātu apgalvojumu par vēstulē minētā transportlīdzekļa pārvietošanos ar ātrumu 150 km/h ārpus apdzīvotas vietas un 100 km/h – apdzīvotā vietā. Jāatzīmē, ka atļautā braukšanas ātruma pārkāpumu var konstatēt tikai normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā un to var izdarīt tikai iestādes, kam likumā ir noteiktas šādas funkcijas. Šī iemesla dēļ apgalvojums par braukšanu ar minēto ātrumu ir spekulatīvs," skanējusi oficiālā atbilde.

Savukārt Āboltiņas preses sekretāre Gita Valtenberga laikrakstam vien norādījusi, ka viņas priekšniece bijusi nogurusi, automašīnā saldi gulējusi un tāpēc par iespējamiem rupjajiem pārkāpumiem neko neesot varējusi pat nojaust.

Laikraksts noskaidrojis, ka Saeimas priekšsēdētāja varētu būt steigusies uz kopīgo Baltijas valstu parlamentu svinīgo ceremoniju uz Latvijas–Lietuvas robežas (Grenctāle–Saloči), kurā jāpiedalās visu trīs Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!