Foto: DELFI

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) jau kopš 2009. gada atzinis par negodīgu, proti, agresīvu komercpraksi autostāvvietu pakalpojumu sniedzēju rīcību, piemērojot transporta līdzekļu riteņu bloķēšanas iekārtas jeb bloķētājus. Tāpēc centrs aicina Rīgas domi izslēgt no grozījumiem Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos normu, kas dod SIA "Rīgas satiksme" tiesības piemērot bloķētājus.

Kā kopīgā paziņojumā norāda PTAC un Konkurences padome (KP), iepazīstoties ar grozījumos iekļauto regulējumu, kas vērsts uz "Rīgas satiksmes" tiesībām piemērot bloķētājus, abas iestādes secina, ka minētais regulējums var radīt būtisku aizskārumu daudzu patērētāju tiesiskajām interesēm un veicināt nevienlīdzīgus konkurences apstākļus, pašvaldības kapitālsabiedrībai piemērojot normas, kuras nevar piemērot citi tirgū esošie komersanti.

PTAC informē, ka kopš 2009. gada PTAC vairākkārtīgi ir vērsies pret autostāvvietu pakalpojumu sniedzēju rīcību, patērētāju transportlīdzekļiem piemērojot bloķētājus. Minēto rīcību PTAC ir atzinis par negodīgu, proti, agresīvu komercpraksi un līgumtiesiskajās attiecībās ar patērētājiem par nesamērīgu rīcību, kura tiesiskumu spriedumā atzinusi arī ar Augstākā tiesa.

PTAC aicina Rīgas domi atkārtoti izvērtēt grozījumu atbilstību un izslēgt no tiem noteikumus, kas vērsti uz bloķētāju piemērošanu. Gadījumā, ja PTAC saņems patērētāju sūdzības par bloķētāju izmantošanu, centrs būs tiesīgs veikt uzraudzības pasākumus patērētāju tiesību pārkāpumu novēršanai, tai skaitā, vērtējot nepieciešamību attiecīgajam pakalpojumu sniedzējam piemērot Negodīgas komercprakses aizlieguma likumu.

PTAC vairākkārt ir aicinājis Rīgas domi izvērtēt, vai "Rīgas satiksmes" līguma noteikumi ir regulējami ar saistošajiem pašvaldības noteikumiem, vēršot uzmanību, ka šādā veidā Rīgas dome ierobežo patērētāju likumiskās tiesības uz līguma noteikumu taisnīgumu, piemēram, par līgumsodu un pēcapmaksu apmēriem.

Arī KP vērš uzmanību, ka Rīgas pašvaldības saistošie noteikumi par bloķētāju pielietošanu ir pretēji godīgas konkurences principiem, jo tādējādi pašvaldības kapitālsabiedrībai tiktu piešķirtas tiesības, kuru nav privātajiem komersantiem. Turklāt jau pašreizējā regulējumā attiecībā uz līguma noteikumiem par sodu apmēru pašvaldības kapitālsabiedrībai ir nodrošinātas privilēģijas, radot situāciju, kad faktiski identisku pakalpojumu sniegšana tiek regulēta atšķirīgi.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama norāda, ka "valstij un pašvaldībām ir īpaša atbildība gādāt par vienlīdzīgiem konkurences apstākļiem. Ja pašvaldība rada tādas normas, kuras nav tiesīgi piemērot privātie komersanti, tiek pārkāpts konkurences neitralitātes princips. Tāpēc aicinu Rīgas domi pieņemt izvērtētu lēmumu un nodrošināt iespēju Rīgas satiksmei veidot attiecības ar autostāvvietu klientiem līdzīgā kārtībā, kā tas ir paredzēts konkurentiem no privātā sektora."

PTAC direktore Baiba Vītoliņa uzsver, ka "Rīgas dome, noteikumos regulējot viena saimnieciskas darbības iekļaujot minēto regulējumu, kurš pēc būtības un patērētāju likumīgo interešu kontekstā atbilst privāttiesiskā līguma noteikumus, liedz patērētājiem iespējas nodrošināt efektīvu savu tiesisko interešu aizsardzību, tādējādi mazinot to patērētāju tiesību aizsardzības līmeni, ko paredz normatīvie akti."

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā tika atbalstīti grozījumi Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos, paredzot, ka Rīgas autostāvvietās atkal bloķēs automašīnu riteņus.

Grozījumi arī paredz, ka par autostāvvietu izmantošanu turpmāk varēs norēķināties tikai elektroniski.

Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins skaidroja, ka bloķēšanas ierīču izmantošanu plānots atsākt, galvenokārt, ārzemju viesu dēļ, kuri nereti izvairās no sodu maksāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!