Foto: DELFI

Trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē ēnu dienas jaunieši, iejūtoties deputātu lomās, pauda bažas par mītiem, kas tiek radīti par patvēruma meklētājiem.

"Mēs nezinām, kas mūs sagaida. Medijos ir parādījies stāsts, ka visi nu ir teroristi, visiem būs bumbas. Lasām un redzam to, kas ir internetā. Medijiem patīk pašiem paplašināt stāstus par bēgļiem, un klasēs, protams, par to runā," sacīja Patrīcija no Liepājas.

Arī Elīna no Rīgas pauda līdzīgas bažas, teikdama, ka cilvēki īsti šo jautājumu nesaprot, tāpēc rodas stereotipi. "Domā, ka darīs šausmu lietas un būs teroristi, patiesībā tās ir normālās ģimenes. Problēmas rodas tajā, ka tēmu līdz galam neizskaidro," viņa sacīja.

Komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis (V) piedāvāja balsojumu, kā jaunieši rīkotos gadījumā, ja lemt būtu nepieciešams tieši viņiem. No 20 klātesošajiem četri nobalsoja pret patvēruma meklētāju uzņemšanu, 11 piekrita ar nosacījumu, ka jāuzņem tikai tik daudz, cik kvalitatīvi spējam aprūpēt, bet pieci jaunieši nobalsoja par uzņemšanu, uzsverot, ka Latvijai jāizpilda visas saistošās starptautiskās normās.

Ziņots, ka visā Latvijā jau piecpadsmito gadu notiek praktiskās biznesa izglītības biedrības "Junior Achievement Latvija" organizētais karjeras izglītības pasākums skolu jauniešiem ēnu dienu.

Šogad ēnotājus Latvijā ar dažādām profesijām iepazīstinās 1044 profesionāļi. Šogad portālā "enudiena.lv" reģistrējušies 29 140 potenciālo ēnotāju iepretim pagājušā gada 22 600 ēnot gribētājiem.

Pieteikumi ēnu devēju izsludinātajām vakancēm saņemti no visiem Latvijas reģioniem. Divdesmit aktīvāko izglītības iestāžu vidū pārstāvētas skolas ne tikai no Rīgas, bet arī Jelgavas, Daugavpils, Aizkraukles, Mārupes, Olaines, Valmieras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!