Foto: DELFI Aculiecinieks

Ceturtdienas vakarā notikusī traģēdija, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, dzīvības zaudējuši vairāki desmiti cilvēku un liels skaits ievainoti, ir lielākā kopš latvijas neatkarības atjaunošanas, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Līdz šim Latvija nav piedzīvojusi tādu traģēdiju, kad miera apstākļos iet bojā tik liels skaits iedzīvotāju.

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks iepriekš medijos izteicies, ka šī ir lielākā traģēdija kopš prāmja katastrofas pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994.gada 28.septembrī Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes vētras laikā, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki.

Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši. Prāmja "Estonia" nogrimšana ir Eiropā traģiskākā miera laika jūras katastrofa.

Pēc mediju arhīvu datiem, Latvijā cilvēki piedzīvojuši arī citus traģiskus gadījumus.

Viena no šausmīgākajām traģēdijām 1997. gada 28. jūnijā notika Talsos, kad Iekšlietu ministrijas rīkoto policijas un ugunsdzēsības svētku laikā tika demonstrēta ugunsdzēsības un policijas tehnika. Paceļot bērnus auto pacēlāja grozā, pieļautās pārslodzes dēļ, deformējās auto pacēlāja strēle un pacēlāja grozs nokrita no 18,7 metru augstuma. Notikuma vietā bojā gāja deviņi bērni un divdesmit viens bērns guva miesas bojājumus.

Pēc traģēdijas tika sākta krimināllieta. Šī lieta četrus gadus "riņķoja" pa visām tiesu instancēm, līdz 2002.gada decembrī AT Senāts pieņēma galīgo lēmumu, atstājot spēkā spriedumu, ar kuru divi šajā lietā apsūdzētie tika attaisnoti, bet vienam atstāta spēkā nosacīta brīvības atņemšana. Senāts nemainīja spriedumu, ar kuru bijušais Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Pēteris Bekmanis un inspektors Modris Keiselis tika attaisnoti, bet VUGD priekšnieka vietniekam Pāvelam Zagorskim piespriesta brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Šajā krimināllietā iesniegtās civilprasības par 5,5 miljonu latu kompensēšanu tika atstātas bez izskatīšanas un cietušo, kā arī bojāgājušo tuvinieki iesniedza tiesā prasības par vairākiem miljoniem latu. Valsts atlīdzības saskaņā ar tiesas spriedumiem, viņiem izmaksājusi vairākus simtus tūkstošus latu.

Tāpat būtiska ir traģēdija Alsungā sociālās aprūpes centrā "Reģi". Tā pēc bojāgājušo skaita ir lielākais līdz šim Latvijā notikušais ugunsgrēks. 2007.gada 22.februārī izcēlies ugunsgrēks Alsungas pansionātā, kur uzturējās 1. un 2.grupas invalīdi. Traģēdijā dzīvību zaudēja 26 cilvēki, no liesmām izdevies evakuēt 66 cilvēkus. Kopumā centrā mita 88 cilvēki.

Kuldīgas rajona tiesa Alsungas sociālās aprūpes centra "Reģi" ugunsgrēka lietā bijušo direktori Irēnu Hartmani sodīja ar sešu gadu cietumsodu nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, viņas vietniekam Andim Sīlim tiesa piesprieda 280 stundu piespiedu darba. Taču šajā lietā tiesvedība vēl turpinās.

Savukārt 2000.gada 17.augustā universālveikala "Centrs" pirmajā stāvā notika divi sprādzieni, pirmais no tiem plkst.17.29, otrais - plkst.17.37. Sprādzienā tika sagrauti somu novietošanas skapīši, "Parekss bankas" filiāles kiosks, daļēji cieta aptiekas kiosks un "Rimi" pārtikas veikals.
Sprādzienā traumas guva 28 cilvēki, no tiem 21 tika hospitalizēts, trīs cilvēki bija smagā stāvoklī, no tiem viens slimnīcā mira.

Vēlāk par dalību universālveikala "Centrs" spridzināšanā tika notiesāts Leonards Butelis, kuram piesprieda astoņus gadus brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, iepriekš rakstīja ziņu aģentūra LETA. Butelis apsūdzēts par to, ka, izpildot organizētāja vēlmi, viņš universālveikalā ievietojis divus spridzekļus. Sprādziena pasūtītāji tā arī nav zināmi.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas vakarā ap pulksten 18 sabruka lielveikala "Maxima" jumts Rīgā, Zolitūdē, un šajā traģēdijā dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku.

Par notikušo sākts kriminālprocess. 

Glābšanas darbi joprojām turpinās,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!