Foto: Saeimas administrācija

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien iepazinusies ar Rēzeknes tiesas spriedumu krimināllietā par vēlētāju balsu pirkšanu 12. Saeimas vēlēšanās un secinājusi, ka tiesas konstatētie vēlēšanu tiesību pārkāpumi neietekmē mandātu sadalījumu un mandāti Latgales vēlēšanu apgabalā nav jāpārdala, portālu "Delfi" informē komisijas preses pārstāve Kristīne Bērziņa

Rēzeknes tiesas spriedumā konstatēts, ka uzpirktas trīs vēlētāju balsis. Tās nodotas par politiskās partijas "Vienotība" kandidātu sarakstu un šajā sarakstā esošo deputātu kandidātu Dzintaru Zaķi.

Lai pārbaudītu, kā trīs balsis ietekmē mandātu sadalījumu, tās jāatņem no derīgo balsu skaita, kas 12. Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā nodotas par partijas "Vienotība" kandidātu sarakstu. Pēc tam pēc Saeimas vēlēšanu likumā noteiktās metodikas jāpārrēķina sarakstu iegūtais vietu skaits, skaidro CVK.

Pārrēķinot vēlēšanu rezultātus, par partijas "Vienotība" sarakstu Latgales vēlēšanu apgabalā ir nodotas nevis 16187, bet 16184 derīgas balsis. Savukārt mandātu sadalījums starp kandidātu sarakstiem paliek nemainīgs. CVK aprēķini liecina, ka mandātu sadalījumu starp 12. Saeimas kandidātu sarakstiem Latgales vēlēšanu apgabalā ietekmētu 78 balsis.

Arī atņemot trīs balsis no 17937 par deputāta kandidātu Dzintaru Zaķi nodotajām balsīm secība, kā partijas "Vienotība" Latgales vēlēšanu apgabala deputātu kandidāti sarindoti pēc nodoto balsu skaita, nemainās. CVK norāda, ka nākamais lielākais balsu skaits par citu deputāta kandidātu ir 17762.

CVK pienākumu izvērtēt tiesā pierādīto vēlēšanu tiesību pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu nosaka Saeimas vēlēšanu likums. Atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai CVK ir tiesības pieņemt lēmumu nepārdalīt vai pārdalīt mandātus starp attiecīgajās vēlēšanās reģistrētajiem kandidātiem.

CVK lēmumu desmit dienu laikā pēc tā pieņemšanas var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

Jau ziņots, ka Rēzeknes tiesa apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko okotobra sākumā atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12. Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!