Laikraksta "Diena" pieminētais olu ražotājs "Balticovo", par kura lobēšanu turot aizdomās augstu VID amatpersonu Vladimiru Vaškeviču, pastarpināti pieder Panamā reģistrētajam uzņēmumam "Euro Amex Exchange". Šai pašai kompānijai pastarpināti piederēja arī arhitektu birojs "Postform Projekts", kura īpašnieks pirms tam bija bijušais Rīgas domes Attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams.

" onclick="window.open('http://www.delfi.lv/news/picture/show_graph.php?id=17761611','','width=753,height=748');">"Panamas investoru" saistība ar dažādu uzņēmējdarbību Latvijā (shēma)

"Postform Projekts" ir uzņēmums, kas realizē dažādus apjomīgus projektēšanas darbus Rīgā, starp tiem "Stockmann centrs", kā arī jaunveidojamie kvartāli ap "Arēnu Rīga".

Štrams sev piederošo "Postform projektu" pārdeva ASV Nevadas štatā reģistrētajam "City Consult", kura pilnvarotā persona Latvijā bija tā brīža Štrama dzīvesbiedre. Savukārt vēl pēc dažiem gadiem "Postform Projektu" no amerikāņu firmas iegādājies uzņēmējs Mārtiņš Pevko, taču naudu par pirkumu samaksājis Štramam. Iepriekš laikrakstam "Diena" Pevko šo darbību skaidroja ar to, ka arhitektu biroju pircis no kāda amerikāņa, kas savukārt jau bijis parādā Štramam – tāpēc arī nauda pārskaitīta Rīgas domes amatpersonai.

Saskaņā ar Nevadas uzņēmumu reģistra datiem "City Consult" īpašnieki ir divas Panamā reģistrētas kompānijas, kas abas atrodas vienā adresē – jau minētais "Euro Amex" un "Saturn Investment Group".

Arī Latvijā lielākā olu ražotne "Balticovo" pastarpināti pieder šim Panamas investoram. "Balticovo" īpašniekam - citā ASV štatā Floridā reģistrētajam "Invest Impex" arī ir divi īpašnieki – divas jau minētajā Panamas adresē reģistrētas firmas. Viena no tām ir "Euro Amex", bet otru sauc "World Fund".

Iespējams, abos gadījumos ir kādas personas, kas savulaik bijušas kopīgi vienojušās par ārzonas firmu izmantošanu uzņēmējdarbībai Latvijā, fiksējot savu līdzdalību caur diviem Panamas uzņēmumiem. Viena no šīm personām, kura kontrolē "Euro Amex", ir bijusi iesaistīta abos projektos.

Štrams portālam "Delfi" sacīja, ka Panamas investori, kuriem tika pārdots viņa arhitektu birojs, neesot bijuši Latvijas uzņēmēji, kuri vienkārši reģistrējuši savu firmu ārzonā. Taču vairāk stāstīt par Panamas investoriem un viņu interesēm Latvijas biznesā viņš atturējās.

"Invest Impex" pašreiz pieder 7% no kompānijas "BCO", kura savulaik no "Ave Lat Grupas" iegādājās olu ražotnes "Balticovo" kontrolpaketi un pašlaik tās īpašumā ir vairāk nekā 95% "Balticovo" akciju. "BCO" dibināšanas brīdī Floridas investoram piederēja 49% "BCO" kapitāla daļu. Pašreiz "BCO" īpašnieki ir jau minētais "Invest Impex", kā arī Valdis Grimze un Tatjana Poplavska.

To, ka šie trīs īpašnieki reāli pārvalda "Balticovo", parāda arī a/s "Balticovo" padomes sastāvs. Tajā darbojas pats Grimze, Poplavskas dzīvesbiedrs Mhitars Mhitarjans un Valerijs Kairovs. Savukārt Kairovs ir cieši saistīts ar augstas VID amatpersonas Vladimira Vaškeviča šķirto sievu Ināru Vilkasti – viņiem pieder kopīgs juridiskais birojs.

Vaškevičs, jautāts par "Invest Impex" īpašniekiem, portālam "Delfi" norādīja, ka viņa rīcībā nav nekādas informācijas par firmām, kas saistītas ar "Balticovo". "Ja jūs gribat uzzināt par firmām, tad rakstiet VID komunikāciju daļai," lakoniski atteica Vaškevičs un tālāk sarunu nevēlējās turpināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!