Foto: LETA
Ideja par kaimiņvalstu prezidentu intervēšanu "Delfi" redakcijā radās pērnā gada nogalē, kad šķita - abi pārējie baltiešu prezidenti ir daudz precīzāk formulējuši savu attieksmi pret Putina Krieviju, tāpēc Latvijas publikai būtu nomierinoši just, ka mūsu reģionā ir pirmās personas, kas globāli iestājas par ģeopolitikas principiem un reāli rūpējas par gatavību aizstāvēt mūsu drošību.

Pēc ilgstošas saskaņošanas ar Tomasu Hendriku Ilvesu tikos Kadriorgas pilī saulainā 24.marta pēcpusdienā. Sarunas noslēgumā Ilvess man arī parāda video ar to, kā igauņi prot pasmieties paši par sevi, uzsverot, ka tā ir stipras nācijas pazīme. Šo video pievienoju intervijas teksta beigās.

Jūs pēdējā laikā esat vairākkārt paudis dusmas uz "analfabētiskajiem žurnālistiem", kas jums visu laiku jautā "vai būs karš ar Krieviju?", tāpēc es pārformulēšu jautājumu - vai mūsdienu Eiropa, ieskaitot Baltiju, ir labi sagatavojusies dažādiem scenārijiem?

Analfabētisko žurnālistu problēma ir tā, ka, nezinot faktus, viņi skatās primitīvi - krievu minoritāte ir Ukrainā, krievu minoritātes arī ir Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Bet viņi nesaprot, ka, ja krievu ogļracis Donbasā nopelna 150 - 200 eiro mēnesī, tad krievs - raktuvju strādnieks Igaunijā nopelna 1500 - 2000 eiro mēnesī.

Tā ir liela atšķirība. Viņi prasa "Vai Narva ir nākamā?" Bet, kad narvietis dodas pāri upei uz kaimiņvalsti, un to viņi dara bieži, jo tur viss ir lētāks, tad narvietis redz, kāds tur ir sabiedrisko pakalpojumu līmenis un dzīves kvalitāte. Ja tu dzīvo Narvā, tu vari doties strādāt visur Eiropā, ja tu dzīvo Ivangorodā, tad sākumā jātiek uz Sanktpēterburgu pēc vīzas...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!