Foto: F64
Šovakar pāris tūkstoši cilvēku ir pulcējušies Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītajā lielkoncertā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa.

Cilvēki uz koncertu atnākuši gan ar ģimenēm, gan draugiem. Brīvības pieminekļa laukumā ieradušies arī vairāki Baltijas ceļa atceres velobrauciena dalībnieki ar saviem divriteņiem.

Skatītāju vidū ir arī vairākas valsts amatpersonas, savukārt blakus Francijas vēstniecībai novietoti Valsts policijas transportlīdzekļi, pie kuriem uzturas policisti. Koncerta dēļ satiksme tuvējās ielās nav būtiski ierobežota.

Atceroties Baltijas ceļu, lielkoncerta ideja ir balstīta Baltijas valstu vienotības apliecinājumā. Koncerta kodolu veido Liepājas Simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris "Latvija" Māra Sirmā, Paula Megi un Modesta Pitrena vadībā.

Koncertā uzstājas solisti Daumants Kalniņš, Ieva Prudņikovaite un Jeronimus Milus. Koncertā piedalās arī grupa "Remix".

Lielkoncertā skan Latvijas komponistu Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna, Zigmāra Liepiņa, Ulda Marhilēviča, Borisa Rezņika kompozīcijas, kā arī skaņdarbi, kurus sarakstījuši Lietuvas un Igaunijas komponisti - Arvīds Malcis, Roks Radzevičus, Villems Kaps un Tonis Megi.

Koncerta scenogrāfiju, gaismu režiju un videoprojekcijas veidojis Māris Kalve, Mārtiņš Feldmanis un Didzis Jaunzems.

Lielkoncerts tiek translēts tiešraidē Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

Kā ziņots, šodien aprit 25 gadi, kopš Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji sadevās rokās, izveidojot Baltijas ceļu - 600 kilometru garu cilvēku ķēdi no Tallinas cauri Rīgai līdz pat Viļņai. Tā bija Baltijas valstu nevardarbīgās pretošanās kulminācija, kas notika 1989.gada 23.augustā.

Demonstrācija pievērsa pasaules uzmanību Molotova-Ribentropa noziedzīgā pakta parakstīšanas 50.gadadienai, kad PSRS un Vācija sadalīja ietekmes sfēras Austrumeiropā, tādējādi pieņemot lēmumu par daudzu tautu likteņiem.

2009.gada 30.jūlijā Baltijas ceļa dokumentālais mantojums tika iekļauts UNESCO ''Pasaules atmiņas" starptautiskajā reģistrā.

Šodien Baltijas ceļa 25.gadadiena tika pieminēta daudzviet Latvijā, kā arī Lietuvā, Igaunijā un arī citviet pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!