ASV nacionālās NATO paplašināšanas sadarbības komitejas priekšsēdētājs Brūss Džeksons uzskata, ka alianses paplašināšanas otrā kārta, kurā varētu iekļaut arī Baltijas valstis, notiks tikai 2004. vai 2005.gadā.
Pirmdien uzstājoties ar referātu Igaunijas Ārlietu ministrijā, Džeksons paziņoja, ka "otrā NATO paplašināšanas kārta būs daudz problemātiskāka nekā pirmā" un izraisīs vairāk debašu gan ASV, gan Eiropā.

Džeksons uzskata, ka pēc notikumiem Kosovā nepieciešama pauze, lai apspriestu NATO darbības efektivitāti miera nodrošināšanā. Turklāt, pēc viņa vārdiem, alianses vadībai ir jāizvērtē jauno NATO dalībnieču - Polijas, Ungārijas un Čehijas - darbība organizācijā.

ASV pārstāvis vērsa uzmanību arī uz to, ka nākamā alianses paplašināšanās kārta notiks vienlaicīgi ar Eiropas integrācijas procesu, tādēļ "potenciālajām kandidātvalstīm būs jābalansē starp NATO un ES".

Džeksons sacīja, ka pirmajā NATO paplašināšanas kārtā iestājās pietiekami lielas valstis, kas ir ģeogrāfiski un vēsturiski savstarpēji tuvas. Jaunās alianses kandidātvalstis pārsvarā ir mazas valstiņas, kas teritoriāli izkaisītas no Melnās līdz Baltijas jūrai. Tas viss, pēc Džeksona domām, rada noteiktas grūtības šo valstu integrācijai militārajā blokā.

Atbildot uz jautājumu par iespējamo jauno ASV un Krievijas attiecību atsalšanas iespējām, kam par iemeslu būtu Krievijas varas iestāžu darbība Čečenijā, komitejas vadītājs teica, ka "ASV politika tik ātri nenoreaģēja uz notikumiem šajā Ziemeļkaukāza reģionā kā Baltijas valstu politika".

Situācija Ziemeļkaukāzā, pēc viņa vārdiem, pašreiz neatrodas ASV sabiedrības uzmanības centrā. Tam iemesls daļēji ir arī gaidāmās prezidenta vēlēšanas. Taču, pēc Džeksona domām, nākotnē ASV veltīs vairāk vērības Čečenijas konfliktam. "Mēs būsim spiesti lielāku uzmanību pievērst Eiropai un ņemsim vērā Čečenijas jautājumu, izskatot NATO paplašināšanas plānus," viņš skaidroja.

Džeksons pauda gandarījumu par Baltijas valstu paveikto ceļā uz integrāciju aliansē. Viņš teica, ka ir ļoti svarīgi, lai Latvija, Lietuva un Igaunija izpildītu individuālos plānus par iestāšanos NATO.

ASV paplašināšanas sadarbības komiteja ir sabiedriska, nekomerciāla organizācija. Tās vadītājs ir bijušais ASV izlūkdienesta virsnieks Brūss Džeksons. Pašreiz Džeksons ir kompānijas "Lockhed Martin" viceprezidents stratēģijas un plānošanas jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!