Foto: F64

Baltijas valstis nav rusobofiskas un tiecas veidot draudzīgas attiecības, bet nekad neattaisnos Krievijas agresiju un vajadzības gadījumā reaģētu uz to "dažās sekundēs", sacījis bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, kas piektdien Viļņas starptautiskajā grāmatu gadatirgū iepazīstināja Lietuvas lasītājus ar savas grāmatas "Kas es esmu" tulkojumu krievu valodā.

Pēc viņa teiktā, Eiropas Savienība (ES) nedrīkst nekādā veidā piekāpties Krievijai, kamēr nav izpildītas Minskas vienošanās par pamieru Austrumukrainā.

"Mēs nekad neteiksim, ka Krima nav Ukrainas teritorija. Nekad neteiksim, ka Doņecka un visa šī Ukrainas daļa ir "kaut kas īpašs" - tā ir Ukraina. Tā ir būtiska lieta nākotnes stabilitātei. Ja Krievija gatavojas mums uzbrukt, mēs atbildēsim nevilcinoties, dažās sekundēs," uzsvēris Zatlers, atgādinot, ka kopš Otrā pasaules kara laikiem neviens nav draudējis anektēt "nevienu Krievijas kvadrātmetru".

Vērtējot izteikumus, ka Eiropas Savienībai varbūt vajadzētu atcelt sankcijas un meklēt kompromisus, Zatlers norādījis, ka "vienīgais kompromiss ir Minskas vienošanās un pie tās jāturas".

"Nekādu citu kompromisu, jo tas nebūtu labs veids, kā runāt ar Krieviju. Mums jāturas pie ļoti skaidriem noteikumiem, un arī paziņojumiem jābūt pēc iespējas skaidrākiem," sacījis bijušais Latvijas Valsts prezidents

Vienlaikus viņš izteicies, ka šobrīd nesaskata reālus draudus Baltijas valstīm.

"Reāli draudi pastāvēja pirms diviem gadiem, tagad tādu nav. Problēma ir Krievijas pašizolācijas politika. Dīvaini, jo tikai pavisam nedaudzas valstis, teiksim, Kuba, Ziemeļkoreja, savu ārpolitiku un attīstības plānus veido, balstoties uz izolāciju. Tas nekad neved uz uzplaukumu. Tā ir viņu pašu darīšana, ko mēs nevaram ietekmēt. Mums jābūt saprātīgiem un jāapzinās, ka nevaram ietekmēt to, kas notiek Krievijā, toties varam ietekmēt notikumus aiz Krievijas robežas ar pārējo pasauli," piebildis Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!