Foto: Latvijas armija

No 8. līdz 19.jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisināsies militārās mācības "Saber Strike", kurās piedalīsies vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas un citām valstīm, portālu "Delfi" informē Aizsardzības ministrija (AM).

"Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas kopš 2010.gada. Tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā "Allied Shield". Mācību uzņemošā valsts šogad ir Lietuva.

Mācību uzdevums ir uzlabot sadarbību un dalībvalstu spējas reaģēt uz mūsdienu izaicinājumiem, tai skaitā krīzes situācijām.

Mācības "Saber Strike" notiks kā rotas līmeņa vienību lauka taktiskais vingrinājums Baltijas valstīs un Polijā un kā Dānijas divīzijas organizēts brigādes līmeņa komandpunkta vingrinājums Lietuvā, lai sagatavotu štābus un vienības dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

Mācību komandpunkta vingrinājums norisināsies Lietuvā, savukārt lauka taktiskais vingrinājums – poligonos Lietuvā, Latvijā un Polijā. ASV Gaisa spēki sniegs tuvā gaisa atbalstu sauszemes vienībām.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā norisināsies mācību lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas.

Latvijā lauka taktiskā vingrinājuma laikā notiks Baltijas bataljona nacionālā līmeņa sertificēšana dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

AM vērš uzmanību, ka militāro mācību laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!