Foto: LETA

30.augustā notikušā Baltijas valstu prezidentu un ASV valsts galvas Baraka Obamas kopējā tikšanās esot bijusi ar neskaidru dienas kārtību, kā rezultātā arī Sīrijas jautājums nomācis parējos ASV un Baltijas valstu sadarbības jautājumus, portālam "Delfi" sacīja Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žanete Ozoliņa.

Ozoliņa uzsvēra, ka vizītei esot bijusi izplūdusi dienas kārtība, kas ir viens no iemesliem, kāpēc arī Sīrijas temats nomācis pārējos apspriestos jautājumus. "Nebija īsti skaidrs kāds ir tikšanās vēstījums. Piemēram, par savstarpējo Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību runājam jau kopš 1991.gada."

"Ir arī normāli, ka ASV prezidents tik daudz laika veltīja Sīrijas jautājumam. ASV prezidents parasti tikšanās reizēs ar ārvalstu līderiem runā par ASV politisko dienas kārtību. Tā savā veidā ir arī reakcija uz mediju ieinteresētību šajā jautājumā," norādīja Ozoliņa.

Tas, ka Baltijas valstu līderi bija blakus ASV prezidentam, kad viņš parunājis Sīrijas jautājumu, Latvijai papildus drošības riskus neradot, uzskata profesore. Savukārt vērtējot prezidenta Vašingtonas vizīti kopumā, profesore norādīja, ka tikšanās ar ASV līderi Latvijas prezidentam esot vērtīga pieredze.

Valsts prezidenta preses padomniece Līga Krapāne portālam „Delfi” stāsta, ka mērķi esot skaidri definējami. Pirmkārt, tikšanās esot apliecinājusi, ka Baltijas valstis joprojām ir stratēģiski nozīmīgs sadarbības partneris ASV. Otrkārt, esot bijis būtiski vizītes laikā censties sekmēt Latvijas un ASV savstarpējās ekonomikas attiecības, piemēram, pārrunāt iespējas palielināt investīciju plūsmas. Lai otro mērķi realizētu, prezidents esot ticies ar astoņiem no 15 Latvijas goda konsuliem ASV.

Savukārt Sīrijas temata dominance pār Baltijas un ASV sadarbības jautājumiem, esot skatāma pozitīvi, jo tā ļāvusi piesaistīt vairāk mediju uzmanības.

„Pēc vizītes ASV ziņās, piemēram, CNN, pārrunājot Sīrijas krīzi, bija redzams, ka ASV prezidentam blakus sēž Baltijas valstu prezidenti, un tas tomēr kaut ko nozīmē,” sacīja Krapāne.

Latvijas sociālajos tīklos atkal izvērsušās kaismīgas diskusijas par Bērziņa uzstāšanos, angļu valodas zināšanām un spēju godam pārstāvēt valsti, novēroja portāls "Delfi"

Jau ziņots, ka Baltijas valstu prezidentiem viesojoties ASV, tās prezidents Baraks Obama apliecināja, ka ASV un Baltijas valstis ir vienlīdzīgi stratēģiskās sadarbības partneri, informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Savukārt Valsts prezidents Bērziņš, vērtējot 30.augusta tikšanos, uzsvēra savstarpējās sapratnes gaisotni, kas valdīja gan ASV viceprezidenta rezidencē, gan tiekoties Baltajā namā visām amatpersonām kopā, kā arī atzina, ka sarunas notika starp četriem līdzīgiem partneriem un draugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!