Foto: Valsts policija

Valdgales ugunsgrēka dzēšanā ceturtdien iesaistīties Baltkrievijas helikopters, kurš jau ir izlidojis, savukārt papildu ārvalstu helikopteri patlaban nav nepieciešami, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Dienestā skaidroja, ka, pamatojoties uz atbildīgo dienestu situācijas novērtējumu notikuma vietā, pieņemts lēmums mainīt starptautiskās palīdzības lūguma statusu no starptautisko resursu pieprasīšanas uz situācijas monitoringu.

Tas nozīmē, ka iespējamie palīdzības sniedzēji ir apzināti un informēti par šā brīža situāciju notikuma vietā, kur viņu resursi šobrīd nav nepieciešami. Tomēr, situācijai mainoties, viņi joprojām ir gatavi nekavējoties nākt palīgā ugunsgrēka dzēšanas darbos Talsu novadā, skaidroja dienestā.

"Sākotnēji starptautiskā palīdzība tika lūgta, kad Latvijas un Lietuvas helikopteriem bija tehniskā apkope. Patlaban dzēšanas darbos papildus helikopteru resursi nebūs nepieciešami, jo šobrīd glābšanas darbos jau iesaistījušies Latvijas un Lietuvas helikopteri un šodien vēl ieradīsies Baltkrievijas helikopters," norādīja dienestā.

Kopš pagājušās trešdienas dzēšanas darbos iesaistījās divi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteri un viens Lietuvas NBS helikopters. Šodien ugunsgrēku dzēš viens Latvijas un viens Lietuvas helikopters.

VUGD apliecināja, ka ceturtdien no Baltkrievijas izlidojis helikopters, kurš dosies uz Talsu novadu, lai iesaistītos ugunsgrēka dzēšanas darbos.

Kā ziņots, pirmdien Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums iedarbināt Civilās aizsardzības mehānismu, lai lūgtu palīdzību ugunsgrēka dzēšanas darbos no augšas. Šis lūgums tika nosūtīts Eiropas Savienības dalībvalstīm un tika saņemts starptautiskās palīdzības piedāvājums no vienas Vācijas privātas kompānijas, kura piedāvāja savus helikopterus.

Pie tam lūgums pēc palīdzības izteikts arī NATO dalībvalstīm un partnervalstīm caur Eiroatlantijas katastrofu reaģēšanas un koordinēšanas centru, kas apzināja potenciāli pieejamos resursus.

Ceturtdienas rītā Valdgales kūdras ugunsgrēka vietā atsevišķās vietās atsākusies degšana ar atklātu liesmu.

VUGD gan uzsver, ka ugunsgrēku joprojām izdodas noturēt iekšpus izveidotā perimetra.

Vienlaikus, neskatoties uz helikopteru izmantošanu, visticamāk, kūdras degšanu un gruzdēšanu Valdgales pagastā pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās, pieļāva dienestā.

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17. jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!