Foto: LETA

Piektdien, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā, 1991.gada barikāžu dalībniekus godināja gan Latvijas augstākās amatpersonas, gan arī NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Pēc Latvijas himnas noklausīšanās Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra spēlētās mūzikas pavadībā kā pirmie pie Brīvības pieminekļa devās Valsts prezidents Andris Bērziņš, premjers Valdis Dombrovskis (V), Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) un Rasmusens.

Ziedus pie Brīvības pieminekļa nolika arī tieslietu ministrs Rihards Kozlovskis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V), kā arī Saeimas deputāti Valdis Zatlers (ZRP), Andrejs Klementjevs (SC) un citi. Tāpat barikāžu dalībniekus ar ziedu nolikšanu pie pieminekļa godināja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC).

Ziedus un vainagus pie Brīvības pieminekļa nolika arī vairāki desmiti bijušo barikāžu dalībnieku un skolēnu, kā arī notiekošajam līdzi sekoja malās sastājušies cilvēki, kuru vidū bija gan skolēnu grupiņas, gan vecāka gadagājuma cilvēki.

Kā ziņots, lai godinātu barikāžu dalībniekus un atcerētos janvāra notikumus pirms 21 gada, šodien Rīgā notiek vairāki 1991.gada barikāžu atceres pasākumi.

Līdz plkst.17 šodien Doma laukumā apmeklētājiem būs atvērta 1991.gada barikāžu muzeja interaktīvā ceļojošā ekspozīcija - muzeobuss, kurā varēs aplūkot video un foto materiālus par barikāžu laiku.

Vakarā, plkst.18, Rīgas Domā sāksies 1991.gada barikāžu atcerei veltīts koncerts "Mirkļi ugunskura atblāzmā". Koncertā skanēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) kvinteta "Brass" un solistes Ievas Paršas, ērģelnieces Kristīnes Adamaites un saksofonista Arta Sīmaņa priekšnesumi, kā arī muzicēs JVLMA koklētāju ansamblis "Teiksma".

Plkst.19 Rīgas Domā tiks noturēts svētbrīdis, kuru vadīs mācītājs Guntis Kalme. Pēc svētbrīža turpināsies koncerts, kurā uzstāsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un dziedās komponista Mārtiņa Brauna pirmatskaņojumu "Im Memoriam" ar Andra Slapiņa tekstu. Kopā ar kori muzicēs čellists Ivars Bezprozvanovs un ērģelniece Aija Ziņģīte. Koncerta turpinājumā veltījumu barikāžu dalībniekiem atskaņos ērģelnieks Aivars Kalējs un mežraga solo spēlēs Arvīds Klišāns, bet koncerta noslēgumā dziedās sieviešu koris "Dzintars" kopā ar solisti Laimu Lediņu un ērģelnieci Kristīni Adamaiti.

Šogad aprit 21 gads kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju. 1991.gada barikādes bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!