Foto: DELFI

SIA "Windau" iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) siltumenerģijas tarifa projekta precizējumu, kas paredz, ka pie esošās gāzes cenas šīs katlumājas tarifs varētu augt par 71%, liecina paziņojums "Latvijas Vēstnesī". Tas var krasi mainīt SIA "Bauskas siltums" gala tarifu.

SIA "Bauskas siltums" valdes priekšsēdētājs Ilmārs Rūsis aģentūrai LETA skaidroja, ka SIA "Windau" neslēdz līgumus pa tiešo ar iedzīvotājiem, bet to dara "Bauskas siltums", kas ir SIA "Windau" klients.

Tomēr SIA "Windau" plānotais tarifu kāpums nozīmējot, ka arī SIA "Bauskas siltums" aprēķinātais gala tarifs iedzīvotājiem varētu krasi kāpt. Pagaidām gan neesot aplēšu, kāds būs šis kāpums. Viņš pauda, ka pagaidām esot pāragri runāt par noteiktu procentu pieaugumu, jo arī starp SIA "Windau", SPRK un valsts institūcijām turpinās sarakste par tarifa aprēķiniem.

Kā apstiprināja Rūsis galvenais iemesls, kādēļ SIA "Windau" plāno paaugstināt tarifu, saistīts ar Subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieviešanu no 2014.gada 1.janvāra, Dabas resursu nodokļa likmes paaugstināšanos, kā arī ar koģenerācijas iekārtu remonta izmaksām.

Šī iemesla dēļ arī SIA "Bauskas siltums" tarifs augšot, tomēr, pēc pašreizējā aprēķina, SIA "Windau" cena esot uzlēkusi virs SIA "Bauskas siltums" pašu saražotās. Uzņēmums izvērtēšot iespējas mīkstināt cenu kāpumu gala tarifā iedzīvotājiem, taču šādu iespēju ir maz. Savukārt novada pašvaldībai neesot nekādu iespēju līdzdarboties tarifa iespaidošanā vai regulēšanā, skaidroja Rūsis.

Viņš prognozēja, ka drīzumā varot rasties vēl viens tarifus augšanas iemesls, kas saistīts ar energoefektivitātes direktīvu, saskaņā ar kuru valsts plāno siltumapgādes uzņēmumiem uzlikt par pienākumu samazināt gala patēriņu. Šāda normatīva ieviešana, pēc pašreizējām aplēsēm, arī varētu palielināt tarifu par 20%-25%.

Kā liecina "Windau" SPRK iesniegtais tarifa plāns, pie patlaban spēkā esošās dabasgāzes tirdzniecības cenas 277,46 eiro par 1000 normālkubikmetriem gāzes SIA "Windau" siltumenerģijas tarifs Bauskā varētu pieaugt par 71%, jeb no 17,12 eiro par megavatstundu līdz 29,32 eiro par megavatstundu. Pie citām gāzes cenām tarifa kāpuma starpība ir atšķirīga.

Apstiprināšanas gadījumā SIA "Windau" piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā no šī gada 1.jūlija.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Windau" peļņa pērn bijusi 128 338 eiro, kas ir par 33% mazāk nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 190 438 eiro. Savukārt uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā bija 3 218 400 eiro, kas ir par 0,12% mazāk nekā 2012.gadā, kad SIA "Windau" apgrozījums bija 3 222 214 eiro.

SIA "Windau" Bauskā saražo aptuveni pusi no kopumā piegādātās siltumenerģijas.

Saskaņā ar SIA "Bauskas siltums" informāciju, 2000.gadā Bauskā blakus katlumājai tika uzcelta koģenerācijas stacija ar 3,75 megavatu elektrisko jaudu un četru megavatu nominālo siltuma jaudu. Koģenerācijas stacijas īpašnieks SIA "Windau" nodrošina pilsētas siltā ūdens apgādei nepieciešamo siltumenerģijas daudzumu vasaras mēnešos, kā arī aptuveni 50% nepieciešamās siltumenerģijas daudzuma apkures sezonā.

Koģenerācijas procesā, izmantojot gāzi, tiek ražota elektroenerģija un siltumenerģija, kuru SIA "Bauskas siltums" iepērk un tālāk pa siltumtrasēm pārvada un piegādā galapatērētājiem.

SIA "Bauskas siltums" piederošo siltumtrašu kopējais garums ir 9,2 km, no kuriem 90% pēdējo desmit gadu laikā ir rekonstruēti, tādējādi panākot kopējo siltumtrašu relatīvo zudumu samazinājumu līdz 15% gadā. Ar apkurei un ūdens uzsildīšanai nepieciešamo siltumenerģiju Bauskā tiek nodrošinātas 80 dzīvojamās mājas un 45 citu patērētāju objekti.

Saskaņā ar SIA "Bauskas siltums" sagatavoto 2013./2014.gada apkures sezonas kopsavilkumu sezonas vidējā āra gaisa temperatūra bija plus 4 grādi pēc Celsija un sezona bijusi par 3,4 grādiem siltāka nekā iepriekšējā. Attiecīgi samazinājies vidējais siltumenerģijas patēriņš Bauskas dzīvojamās, kā arī sabiedriskās un citās ēkās.

Vidējais apkurei patērētās siltumenerģijas daudzums uz vienu kvadrātmetru daudzdzīvokļu ēkās, kurām enerģijas izlietojuma uzskaiti un maksas aprēķinus veic SIA "Bauskas siltums" abonentu daļa, samazinājies no 163,06 kilovatstundām kvadrātmetrā 2012./2013.gada apkures sezonā līdz 142,17 kilovatstundām kvadrātmetrā pagājušajā sezonā.

Vidējā mēneša apkures maksa uz vienu kvadrātmetru samazinājusies no 1,01 eiro par kvadrātmetru līdz 0,91 eiro par kvadrātmetru, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Vismazākais siltumenerģijas patēriņš apkurei Bauskā (tikai 75,52 kilovatstundas kvadrātmetrā) ir mājai Dārza ielā 9, zems siltuma patēriņš ir Dārza ielas 26/2 un mājai Salātu ielā 21. Vislielākais siltumerģijas patēriņš apkurei ir dzīvojamai ēkai Plūdoņa ielā 29 (181,14 kilovatstundām kvadrātmetrā), Pļavu ielā 6 un Biržu ielā 10.

SIA "Bauskas siltums" vietējās partneres - 1991.gadā Rīgā reģistrētās SIA "Windau" - pamatkapitāls ir 200 000 latu (284 576 eiro). Uzņēmuma īpašnieks ir Zviedrijā reģistrēts uzņēmums "Nykomb Synergetics Technology Holding AB". SIA "Windau" vadībā ir valdes priekšsēdētājs Johans Martins Jonsons un valdes locekļi - Ola Pērs Lindhs un Bengts Roberts Olsons.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija jau iepriekš prognozēja, ka, piemērojot subsidētās enerģijas nodokli koģenerācijas stacijās saražotajai elektroenerģijai, vairumā gadījumu būs ietekme uz siltumenerģijas gala tarifu. Visbūtiskākā ietekme uz siltumenerģijas gala tarifu tika prognozēta 18 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, tādās kā Ādaži, Bauska, Cēsis, Daugavpils, Dobele, Grobiņa, Jelgava, Krāslava, Liepāja, Ozolnieki, Rēzekne, Salaspils, Saldus, Sigulda, Valmiera, Valka, Vangaži un Jēkabpils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!