Foto: AFP/Scanpix

Britu raidsabiedrība BBC uzņēmusi filmu "Trešais pasaules karš: kara istaba" ("World War Three: Inside The War Room"), apspēlējot situāciju par Krievijas iebrukumu Baltijas valstīs. Latvijas drošības ekspertus gan šādas filmas tapšana nesatrauc, pirmdien vēsta TV3 ziņas.

Raidījums gan atzīmē, ka, visticamāk, BBC skatītāju uzmanības lokā būs pašu britu nedienas, taču filma ir par to, kā prokremliski noskaņoti separātisti no Latgales savā kontrolē pārņem vairākas pilsētas, un pēc tam Krievija iebrūk Latvijā. Seriālā apspēlēts NATO 5.pants, proti, - uzbrukums vienai NATO dalībvalstij ir uzbrukums visām.

BBC no intervijas TV3 ziņu raidījumam atteicās, bet rakstiski atbildēja, norādot, ka scenārija pamatā ir tēma, kas pēc Ukrainas konflikta nodarbina stratēģus daudzviet pasaulē. Filmas scenārijs izstrādāts pēc sarunām ar vairāku jomu ekspertiem - militārās jomas speciālistiem, diplomātiem un politikas ekspertiem no daudzām valstīm.

TV3 vēsta, ka pašmāju drošības eksperti filmas sižetu uztver mierīgi.

NATO stratēģiskās izcilības centra direktors Jānis Sārts raidījumam atzinis, ka nevajag jaukt izklaides žanru un mākslu ar realitāti. "Producenti, kas gatavi ieguldīties, lai šādu seriālu radītu, iezīmē tendenci par kopējo drošības situāciju," sacīja Sārts, piebilstot, ka filmā varēja būt attēlot jebkura no valstīm, kas mākslinieciskos nolūkos atbilstu sižeta autoru iecerei.

"Nav mazsvarīgi, ka ir pietiekoši daudz latviešu izcelsmes cilvēku, kas strādā valstīs, kur BBC ir pietiekami populārs," sacīja Sārts.

Aizsardzības ministrija scenāristu idejas nekomentēja, vien pauda nožēlu, ka šādi iecerēts celt reitingus, vēsta TV3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!